Economia romaneasca este una plina de paradoxuri. Dincolo de faptul ca marea majoritate a firmelor au sedii in apartamente si garsoniere, exista 115.965 de firme inregistrate la Finante care fac afaceri fara niciun salariat! E drept, numarul lor a scazut fata de 2014, an in care functionau peste 116.000 de asemenea companii. Cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei. Cele mai multe firmesunt din comert (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

STATISTICA SALARIATIFoto: Hotnews

"Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie", spun analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte- unele care functioneaza ca "afaceri la purtator", o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.

"Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori - de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat", au explicat analistii.

Cateva date cheie despre firmele fantoma:

  • Datele statistice arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania, de 1063 miliarde lei.
  • Procentul acestora este in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.
  • Boom-ul afacerilor-fantoma a fost inregistrat, coincindenta sau nu, in timpul apogeului crizei economice, in 2012, cand reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel national.
  • Datele statistice arata ca, in top 10 - firme fara angajati - cele mai multe sunt din Bucuresti si activeaza in sectorul constructiilor.
  • Topul este condus de un nume sonor, firma de constructii Strabag AG Austria, sucursala Bucuresti-Romania, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei. Fara niciun angajat declarat!
  • Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica - sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei, producatorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA PARIS- sucursala Bucuresti- industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386 mii lei, firma de constructii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma - sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919 mii lei si firma specializata in comert Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85,6 mii lei.

"Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati", au explicat analistii KeysFin.

N.red: Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.