Transferul afacerii pe o alta companie este fara TVA, dar cei care vor sa o faca trebuie sa se grabeasca pana cand Comisia Europeana nu se va sesiza din oficiu, a declarat, joi, Daniel Anghel, partener PwC, intr-o conferinta de specialitate, citat fiind de Agerpres. "Transferul afacerii pe o alta companie este fara TVA. De la 1 ianuarie 2016 putem beneficia, fara analizarea conditiilor, de neaplicarea TVA in aceasta tranzactie. Comisia Europeana se poate sesiza din oficiu in aceste cazuri si am vazut in foarte multe situatii cand Comisia se duce si naste un infringement impotriva unui stat membru intrucat Romania nu ia in calcul cel putin in legislatia actuala si jurisprudenta europeana care este mai restrictiva in acest caz. Dumneavoastra, contribuabilii, puteti sa stati linistiti atata timp cat legislatia nu va fi modificata in acest sens.", a mai precizat Anghel.

Daniel AnghelFoto: Hotnews

"ANAF nu poate veni la dumneavoastra sa va spuna ca aplica jurisprudenta in aceasta situatie. Pana cand Comisia nu va sesiza din oficiu acest lucru puteti sa stati linistiti. De aceea am spus sa va grabiti daca vreti sa faceti astfel de tranzactii ca s-ar putea sa se schimbe legea", mai arata partenerul PwC.

La randul sau, Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania, este de parere ca autoritatile au ingreunat partea de impozit pe profit in aceasta situatie.

"Pe principiul Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie laudat", au facut tranzactia mai usoara pe partea de TVA dar au ingreunat-o pe partea de impozit pe profit. Era mai usor inainte. Acum la impozitul pe profit trebuie sa demonstrezi ca intr-adevar e transferul unei ramuri de activitate in special la operatiunile de divizare. Pe cale de consecinta, ce au reparat la TVA au stricat la impozit pe profit. Tot trebuie sa va sunati consultantii sa ii intrebati daca pana la urma este sau nu transfer de ramura de activitate intr-o astfel de operatiune pentru scopul de impozit pe profit", a explicat Simion.