Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat anul 2015 cu un profit net preliminar de 7 mil. lei, in scadere cu 41% fata de 2014, intr-un context intern si global cu multe provocari, care a condus la scaderea volumelor, capitalizarii si a indicilor, se arata in Raportul preliminar publicat marti de BVB. Principalul indice al pietei BET a inregistrat o scadere cu 1,1% in 2015, in timp ce varianta sa de randament total BET-TR a urcat cu 3,1% dupa incorporarea dividendelor platite de companiile componente.

"Trebuie mentionat faptul ca societatile listate la BVB au inregistrat cele mai mari randamente ale dividendului din regiune", se mai arata in Raport.

Piata de capital a inregistrat o activitate de tranzactionare mai putin intensa in 2015, pietele de actiuni generand tranzactii in valoare de 9 mld. lei (inclusiv ofertele), cu 32% sub nivelul inregistrat in 2014. Segmentul instrumentelor cu venit fix a avut o evolutie mult mai buna, datorita mai multor tranzactii, inclusiv oferta de vanzare a obligatiunilor emise de Primaria Bucuresti si emisiunea de titluri de stat dedicata investitorilor de retail, prima de acest gen din ultimii 10 ani

Activitatea mai slaba de tranzactionare, lipsa unor tranzactii semnificative si comisioanele de tranzactionare mai reduse au condus la o scadere cu 35% a veniturilor operationale preliminare comparativ cu anul precedent. Cheltuielile operationale preliminare au urmat aceasi tendinta, insa s-au diminuat intr-un ritm mai lent, determinand un declin cu 71% al profitului operational pana la un nivel de 3,2 mil. lei.

Veniturile financiare nete preliminare au contracarat partial aceasta diminuare, datorita dividendelor primite de la entitatile afiliate si a veniturilor din diferente nerealizate de curs valutar mai mari fata de 2014, si au adaugat 5 mil. lei la profitul inainte de impozitare.