EUR/RON a terminat miercuri marginal mai jos, dar a ramas peste 4,48 la inchidere. Acest nivel a fost sub cel din prima parte a sedintei, in conditiile in care perechea s-a apropiat de 4,49 (maximul de 2 luni) la amiaza. Din nou, leul a ignorat miscarea regionala de apreciere, fapt ce subliniaza ca in spatele deprecierii recente se afla cauze interne. Pentru astazi, in pofida faptul ca ne asteptam la o retorica favorabila politicii relaxate din partea BCE, credem ca EUR/RON ar trebui sa ramana sub presiuni de crestere in conditiile in care este probabil sa continue iesirile din titlurile de stat in lei, se arata in raportul unei banci comerciale, difuzat joi.

HotNews.roFoto: Hotnews

In plus, mai arata documentul, repozitionarea pentru anumite riscuri externe (iesirea Marii Britanii din UE, negocierile Grecia- FMI si posibilele alegeri anticipate in Spania) ar putea avea un impact pe leu.

Intr-un raspuns la un comentariu de pe o retea de socializare, premierul Ciolos a spus ieri ca nu va trimite legea darii in plata la Curtea Constitutionala. Pentru noi, este putin curios ca un guvern tehnocrat nu vrea sa clarifice unele ingrijorari ale BNR, BCE si Comisiei Europene, care ar putea pune presiuni suplimentare asupra costurilor de finantare ale Romaniei. Mai mult, initiativele legale precum aceasta ar putea avea consecinte negative pentru rating-ul de tara din cauza faptului ca lovesc in stabilitatea sistemului bancar local.

Acum, presedintele va avea ultimul cuvant de spus despre aceasta lege. Reducem substantial probabilitatea privind un scenariu favorabil la 30% de la 60%, ceea ce inseamna ca acum scenariul nostru principal este cel negativ.

Consideram ca implementarea legii darii in plata in forma actuala ar trebui sa fie negativa pentru activele locale si ar putea impinge EUR/RON inapoi la maximele din ianuarie 2016, de peste 4,55, posibil chiar mai sus de acest nivel.

De cand Parlamentul a adoptat legea, randamentul obligatiunilor la 10 ani a crescut cu 15 puncte de baza, la 3,53% mid, in timp ce randamentul titlurilor Ungariei si Poloniei cu scadenta similara a scazut cu 4, respectiv 2 puncte de baza. RON Ne asteptam ca licitatia de astazi pentru obligatiuni de 600 milioane lei la 3 ani sa inregistreze un randament maxim de 1,88% (nivelul bid de inchidere de ieri) in conditiile in care titlul deja a corectat cu 4 puncte de baza ieri. Rascumpararea mare de titluri de stat de la finalul lunii ar trebui sa ajute cererea., mai arata autorii raportului citat.