"Un grup de parlamentari (mai ales ai PSD) au trecut grabit prin comisii mai multe amendamente legate de salarizarea publica, sperand sa le poata adopta marti", noteaza economistii ING intr-un raport destinat investitorilor. Implementarea acestora precum si lipsa unor masuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4%/PIB, in conditiile in care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice incepand cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal, se mai spune in raport.

Acestea ar avea un impact asupra anvelopei salariilor publice de 0,4-0,5% din PIB in 2017, cu masuri in educatie si sanatate, in plus fata de masurile de cresteri salariale agreate anterior de 0,3%/PIB. Alte categorii de bugetari vor cere, probabil, si ei cresteri de salarii dupa aceste decizii.

Notificarea Curtii Constitutionale de catre Guvern sau retrimiterea inapoi in Parlament de catre presedinte sunt singurele posibile obstacole. Presedintele a anuntat deja ca va trimite inapoi spre reexaminare o lege care taie 102 taxe parafiscale (impact de 0,2%/PIB).

Astfel, pastrarea deficitului in limita pragului de 3%/PIB arata dificil de realizat si ar presupune reducerea semnificativa a investitiilor (4,7%/PIB anul viitor, inclusiv costuri legate de fondurile UE). Odata adoptate, ar fi greu de revenit asupra majorarilor salariale deoarece ar presupune un cost de popularitate mare pentru un guvern politic. Indifirent de rezultatul alegerilor alegerilor din 11 decembrie, ambele partide mari par sa tina cont de pragul de 3%/PIB. Totusi, daca toate aceste masuri intra in vigoare, ar putea fi nevoie de 2 ani de consolidare fiscala pentru a reveni sub prag.

Leul s-a depreciat marginal luni, inchizand programul obisnuit langa 4,5080/EUR, dar in tranzactiile tarzii, perechea s-a miscat mai jos. Din prisma datelor, ziua de astazi este linistita, dar urmarim cu atentie noutatile din Parlament, avand in vedere intentiile de a adopta prevederi pentru o majorare semnificativa a salariilor in mediul public (in sanatate si educatie), fapt ce ar putea duce la derapaje fiscale din 2017. Astfel, in pofida aprecierii valutelor regionale ieri (fapt ce ar fi sugerat presiuni in jos pentru EUR/RON), perechea ar putea sta peste 4,50.

Calendarul de imprumuturi al MF pentru noiembrie a fost publicat. Asa cum ne asteptam, este mai putin incarcat si din prisma imprumuturilor, si din cea a duratei; MF vrea sa vanda titluri de stat in lei de 3,3 miliarde lei fata de 3,9 miliarde luna precedenta, cel mai mic nivel de anul acesta, in contextul incertitudinilor externe majore. Pe piata secundara, randamentele au fost marginal mai jos la inchidere, pe fondul evolutiei favorabile in pietele dezvoltate.