Comisia Europana estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 4,4% in anul 2017, sub prognoza pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul de stat, de 5,2%. De asemenea, deficitul bugetar ar urma sa creasca la 3,6%, mult peste tinta Guvernului, de 2,98%. Datele apar in Prognoza de iarna a CE, prezentate luni.

Prognoza de Iarna 2017 - clic pt a extindeFoto: Hotnews

Noua prognoza de crestere pentru Romania, prezentata de Comisia Europeana luni, este totusi imbunatatita fata de precedenta, din noiembrie 2016, de 3,9%.

In schimb, Comisia avertizeaza ca deficitul bugetar al Romaniei ar urma sa creasca la 3,6% din PIB in anul 2017, peste tinta Guvernului, de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash. Guvernul s-a angajat astfel public sa mentina deficitul in anul 2017 sub plafonul de 3% din PIB (prevazut de Tratatul de la Maastricht), peste care Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv fata de statele membre, cu eventuale sanctiuni.

In prognoza de iarna, Comisia Europeana si-a inrautatit astfel estimarea pentru deficitul Romaniei, dupa ce in toamna lui 2016 prevedea un deficit de 3,2% pentru Romania, pe anul 2017, pricum peste pragul admis in UE.

In linii mari, cresterea economica prognozata la 4,4% in 2017 si 3,7% in 2018 se bazeaza mai ales pe consumul intern, ca urmare a taierilor de taxe si a cresterii pensiilor si a unor salarii din sectorul bugetar.

Exportul Romaniei este prevazut sa se imbunatateasca, pe fondul cresterii cererii din exterior, insa din cauza consumului intern si importul va accelera, ceea ce va determina majorarea deficituui de cont curent la 2,9% din PIB in anul 2017 si 3,1% din PIB in anul 2018.

Un efect pozitiv asupra cresterii economice il vor avea investitiile de stat din fonduri europene, pe masura ce proiectele vor accelera cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020, mai arata prognoza de iarna a Comisiei Europene.

Indicele preturilor de consum a ramas negativ in anul 2016 (-1,1% pe tot anul, in medie), insa in anul 2017 inflatia anuala urmeaza sa creasca si sa ajunga pozitiva (1,6%), cu crestere continua si in anul 2018 (2,9%), mai arata CE.

"In pofida scaderii TVA cu inca 1 punct procentual (pana la 19%), preturile de consum sunt asteptate sa creasca trepat in anul 2017 si mai brusc in anul 2018. Consumul casnic se astepata sa creasca in 2017, dupa care sa se domoleasca in anul 2018, odata cu cresterea preturilor de consum" - avertizeaza CE.

In privinta deficitului bugetar, Comisia pune deterioarea acestuia pe seama majorarilor de cheltuieli, printre care si cele cu cresterea pensiilor, dar si pe seama incasarilor mai reduse ca urmare a scaderii TVA.

"In 2017, deficitul guvernamental geeral este proiectat sa se deterioreze si mai mult, pana la 3,6% din PIB. TVA standard a fost taiata cu inca 1 procent din ianuarie 2017, iar supraacciza pe combustibil si taxa pe constructiile speciale au fost eliminate. Bugetul pe anul 2017, asa cum a fost adoptat de noul Guvern, contine un numar de taieri de taxe (in particular exceptarea de la impozitul pe venit pentru pensii), precum si majorari de cheltuieli cum ar fi cresterea semnificativa a pensiilor si a salariilor bugetarilor. Deficitul este asteptat sa se mareasca si mai mult in 2018, la 3,9% din PIB, ca urmare a efectului pe intregul an al cresterii semnificative de pensii incepand cu iulie 2017" - crede Comisia Europeana.

Reamintim ca statele-membre UE risca declansarea procedurii de deficit excesiv daca depasesc plafonul de 3%, acceptat in Uniunea Europeana. de exemplu, in iulie 2016, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Spaniei si Portugaliei, pentru ca in ultimii 2 ani s-a situat peste plafonul de 3% cu deficitele.

In cadrul acestei proceduri, statele risca amenzi de 0,2% din PIB daca nu iau masuri convingatoare de reducere a deficitelor, insa pana acum nicio tara nu a fost sanctionata in acest mod. De asemenea, Uniunea Europeaa poate bloca fondurile europene pentru statele membre care se abat de la disciplina deficitelor.

In cele din urma, Spania si Portugalia au fost iertate de sanctiuni, convenind cu Bruxelles-ul o serie de masuri de reducere a deficitelor.

Revenind la Prognoza de iarna a CE, datoria publica a Romaniei ar urma sa creasca astfel de la 38% din PIB in anul 2015 la 42,3% din PIB in anul 2018.

In plan european, Romania ar urma sa aiba totusi cea mai accelerata crestere economica procentuala din Uniunea Europena, in anul 2017 (4,4%). In medie, UE ar urma sa cunoasca o crestere de numai 1,8% in anul 2017, iar zona euro de 1,6%.

Descarca de AICI Prognoza de Iarna a Comisiei Europene 2017 - documentul integral.