"Expertii sunt acum in dezavantaj si trebuie sa se adapteze noilor realitati daca vor ca vocea lor sa se auda. Pentru ca se formeaza un adevarat zid intre noi si societate. E clar ca trebuie sa ne deschidem mai mult, sa comunicam prin metodele moderne si sa avem un contact neintermediat cu grupurile de prieteni si cu societatea in general,a spus vineri Guvernatorul Mugur Isarescu, cu ocazia conferintei "Stiinta, adevar, democratie. O alianta problematica?" gazduita de Banca Centrala.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Asculta mai jos un fragment din interventia Guvernatorului

Descarca fisierul audio in format MP3

Ce a mai spus vineri, Mugur Isarescu:

  • ​Educatia financiara are foarte multe dimensiuni. Fiecare incearca sa spuna ceva. Cum vede el educatia financiara. Unii spun ca aici ar trebui sa facem  dezbateri pe o anumita bucata din activitatea bancilor. De pilda pe creditul pentru populatie si clauzele eventual abuzive. Daca va uitati la dimensiunea financiara a unei societati, sistemul bancar are functii mult mai mari. Intermedierea financiara nu inseamna doar credit ci e un proces complicat  cu foarte multe legaturi prin care economiile disponibile sunt canalizate prin diverse forme si cu administrarea riscurilor, acestea sunt deci folosite la investitii dar nu numai atat. Cu alte cuvinte, creditul pe termen lung pentru populatie e doar o particica. Cum a ajuns ca o particica care chiar in ponderea tuturor creditelor pentru populatie  nu stiu cate procente are sa fie dominanta din cauza zgomotului creat si sa fie extrapolat ca fiind un comportament abuziv al bancilor.
  • Dar nu e nimic nou sub soare. S-a mai intamplat in istoria noastra si chiar cand aceasta institutie a fost infiintata si cand ziarul "Trompeta Carpatilor" punea pe prima pagina:"Aceasta institutie trebuie doborata cu orice pret intrucat ea va distruge Romania". Dupa cativa ani lucrurile s-au mai schimbat. Asa incat nu ne speriem prea mult de reactiile din prezent si le privim intr-un anumit context.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Dimensiunea educatiei financiare nu trebuie inteleasa doar prin setul de cunostinte tehnice specifice. Nu toti intra in banca si nu toti iau creditele. Ar fi si imposibil sa ii inveti toate tehnicalitatile unui credit pe termen lung. Le-am lua si munca avocatilor, mai in gluma mai in serios. Mai importanta este intelegerea contextelor economice, politice si mai ales educarea populatiei pentru a nu cadea in mrejele falsilor apostoli. Istoria noastra e plina de mari escrocherii financiare care nu au aparut la Fierbinti. Au aparut la Cluj- oras super educat. FNI a aparut la Bucuresti...Deci educatia financiara are si rolul de a feri societatea de mrejele periculoase ale pseudoexpertilor.
  • Exista formatori de opinie si deformatori de opinie. Exista informatori si dezinformatori si tehnologia moderna a dat camp larg de manifestare tuturor. Adevarurile pe care le cunoaste stiinta economica sau politica monetara pot fi combatute cu tehnologia de azi rapid, prin "adevaruri" populiste. Si vedeti ca ele sunt mai puternice decat adevarurile pe care le cunoastem noi. Aceasta problema nu e intalnita doar la noi, ci in toata lumea occidentala.
  • Va recomand o lucrare scrisa de Minouche Shafik, viceguvernator al Bancii Angliei, care se intreba de ce nu mai sunt crezuti expertii. De ce vocea lor e in scadere si e in crestere ponderea opiniilor democratic exprimate pe Facebook? Si cum trebuie sa lucram cu noua realitate? Si Shafiq explica: au fost greseli ale bancilor, pe care nu le mai neaga nimeni. Cum a fost manipularea Liborului. Reputatia acelor banci le-a scazut si bineinteles ca si cuvantul expertilor acelor banci a scazut.
  • Raspandirea apoi a ideii ca zona Euro nu a fost facuta pentru publicul larg ci pentru anumite elite sau ca a fost prost construita. Are si asta un sambure de adevar. Ideea ca o moneda moderna nu poate exista decat pe baza unui stat westfalian, cu granite, cu un guvern, cu un presedinte samd. Euro este o inovatie din acest punct de vedere.
  • Noile tehnologii au facut ca ponderea expertilor sa scada in favoarea opiniilor emise de grupuri de prieni sau de cunostinte. In definitiv acesta este Facebookul. Se raspandeste intre grupuri de prieteni care au aceleasi cunostinte, au acelasi crez si atunci evident ca intre ei comunica mai usor. Sau au acelasi necaz- cum sunt cei care au credite in valuta sa zicem. Se formeaza sui-generis un grup cu opinii dominante si foarte greu de penetrat. Asa cum scade ponderea presei scrise in favoarea celei din online, dominand onlineul domini si ideile din societate. Credibilitatea acestor grupuri este mare pentru ca nu pot fi banuite ca sunt platiti de cineva -asa cum se crede despre expertii in finante ca sunt platiti de banci, de multinationale samd. Sunt ideile lui Minouche, nu ale mele, ca sa precizam asta.
  • Apare insa o problema: prietenii si grupurile nu sunt experti. Nu-si bazeaza adevarurile nici macar pe date emipirice. De aceea apare post-adevarul. Mi-a spus un prieten, mi-a mai spus inca unul si incep sa cred ca acesta e adevarul. Chiar daca nu are nimic cu adevarul.
  • Aceasta alterare a rolului expertilor are o influenta majora asupra calitatii si politicilor economice. Modifica sursele  opiniilor din societate si,din pacate, sensul in care modificarile acestea se produc nu duce la cresterea calitatii politicilor si asta este o idee spre care inclin si eu personal.