Cresterea economiei s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,7% contribuind cu 5,0% la cresterea PIB, au transmis marti reprezentantii INS intr-un cmunicat de presa in care aduce clarificari cu privire la evolutia PIB pe primele 6 luni. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,7%), consecinta a cresterii cu 8,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, de 10,0%, mai arata datele INS. Reamintim ca PIB-ul a crescut in primele 6 luni cu 5.8%, dupa ce in trimestrul al doilea avansul economiei a fost de 5.9%.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statistica inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Comunicatul de marti reprezinta datele provizorii (I), urmand ca in octombrie INS sa publice datele provizorii (II).

La creşterea PIB, în semestrul I 2017 faţă de semestrul I 2016, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia construcţiilor, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:

  • Industria (+1,7%), cu o pondere de 23,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,3%;
  •  Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,5%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,1%;
  •  Informaţiile şi comunicaţiile (+0,8%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (6,0%) dar  care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (12,7%);
  •  Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,6%.

Citeste si Factura consumului privat a depasit suta de miliarde de lei.