​În ședința din 10 mai 2022, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât creșterea ratei dobânzii de politică monetară cu 75 puncte de bază, la 3,75%, nivel peste așteptările economiștilor exprimate în sondajul Bloomberg (3,5%), arată un raport al BRD publicat imediat după anunțul Băncii Centrale.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Decizia BNR a venit în următorul context macroeconomic:

- accelerarea și creșterea generală a prețurilor, ca urmare creșterii prețurilor (în special la mărfurile agroalimentare și țiței) și a unor presiuni inflaționiste interne persistente, care se răspândesc pe întreaga verticală economică. IPC a înregistrat o creștere mai mare decât cea așteptată în primul trimestru, deși parțial limitată de schemele de plafonare a facturilor populației la energie, ajungând la 10,2% în martie (față de 8,2% la sfârșitul anului 2021).

- scăderea perspectivelor de creștere economică, deoarece creșterea rapidă a costurilor de trai are efecte asupra venitului real al gospodăriilor, în timp ce investițiile private sunt afectate negativ de cererea mai scăzută, creșterea prețurilor inputurilor și perturbările prelungite ale lanțurilor de aprovizionare. Potrivit comunicatului BNR, „cele mai recente date statistice și analize indică o uşoară reaccelerare a creșterii economice în primul trimestru, urmată însă de o cvasi-stagnare în T2, sub impactul războiului din Ucraina și a sancțiunilor asociate” .

- creșterea semnificativă a deficitului comercial, influențată în principal de efectul nefavorabil al evoluției prețurilor externe,

- evoluții favorabile ale pieței muncii: numărul de angajați la nivelul întregii economii a rămas pe o ușoară tendință ascendentă în ianuarie-februarie, rata șomajului OIM a fost stabilă la 5,7%, intențiile de angajare pe termen scurt au crescut în aprilie, dar deficitul de forță de muncă s-a intensificat.

- înăsprirea condițiilor financiare pe fondul interacțiunii dintre geopolitică, inflație și acțiunile băncilor centrale;

Scenariul actualizat arată o înrăutățire considerabilă a perspectivelor inflației. Se preconizează că inflația va continua să crească în T2’22 și să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creșterea prețurilor, inclusiv a celor legate de războiul RU-UA. Potrivit BNR, inflația nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023.