O eventuală creștere a TVA de la 9% la 19% doar pentru băuturi răcoritoare îl va afecta în primul rând pe consumatorul român și va cauza o creștere și mai mare a inflației, aflată deja la cote îngrijorătoare, susține Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare, în urma informațiilor că în Coaliție s-a agreat creșterea taxei.

Băuturi răcoritoare, diferite branduriFoto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Conform sursei citate, o astfel de măsură este greu de justificat, din 3 motive:

1. Este o măsură discriminatorie, care vizează o singură categorie din produsele de bază care alcătuiesc coșul zilnic al românilor, și anume băuturile răcoritoare;

2. Penalizează tocmai o industrie cu o rată foarte bună a colectării taxelor și impozitelor, care nu are practic evaziune fiscală;

3. O creștere a TVA într-un astfel de context economic va avea efecte negative asupra ratei inflației, aflate deja la cote îngrijorătoare, în principal din cauza creșterii prețurilor la produsele alimentare.

“Astfel, un TVA mai mult decât dublu pentru băuturile răcoritoare va însemna încă un șoc pentru industrie, deja greu încercată de o serie de provocări cauzate de criza pandemică, războiul din Ucraina și presiunea inflației, precum creșterea alarmantă a prețurilor la energie, combustibili și materii prime. Toate aceste cauze au dus la creșteri ale costurilor de până la 30-40% pentru industria băuturilor răcoritoare”, spune industria.

O astfel de măsură, arată ANBR, ar putea afecta și atractivitatea sectorului ca angajator, mai ales în condițiile în care sectorul a fost recent din nou discriminat, fiind exclus din pachetul de beneficii salariale pentru angajatorii din sectorul alimentar care vizează salariul minim.

“Urmărim cu îngrijorare discuțiile din spațiul public despre eventuala mărire a TVA aplicabilă doar pentru produsele noastre de la 9% la 19%. Pentru sectorul băuturilor răcoritoare, creșterea TVA din 2010 cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, a reprezentat o uriașă provocare, cauzând în prima lună scăderi ale vânzărilor de până la 50%”, spune Alice Nichita, președinte ANBR.

Alice Nichita mai afirmă că industriei de băuturi răcoritoare i-au trebuit practic 5 ani pentru a-și reveni din acel șoc, iar revenirea completă s-a produs în contextul introducerii cotei TVA de 9% pentru alimentele de bază în 2015.