BNR a respins dosarul prin care Dan Ostahie, fondatorul Altex, urma să preia Porsche Bank, la doar câteva zile după ce Consiliul Concurenței dăduse undă verde tranzacției. Banca Centrală a confirmat pentru HotNews informația, fără a dori să comenteze pe marginea motivelor respingerii. Potrivit unor surse apropiate managementului băncii, lipsa de experiență în domeniu bancar a lui Ostahie ar fi fost unul dintre motive.

Dan Ostahie, AltexFoto: Altex

În dosarul înaintat la BNR pentru aprobare, viitorul executiv al Porsche Bank urma să fie Mișu Negrițoiu (72 de ani), care a condus în România ING Bank dar și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ostahie, cel care a lansat în România creditul cu buletinul, a avut de-a lungul timpului o serie de ”ciocniri” cu Isărescu. În perioada de vârf a creditării cu buletinul, Ostahie a spus: „In perioada 2005-2008 a existat un boom, care a fost dat in principal de mecanismul de creditare. Ne aducem aminte de creditul cu buletinul, un produs financiar inovativ care a dus la cresterea pietei, un produs pe care niciodata domnul Mugur Isarescu nu l-a inteles si nici n-o sa-l inteleaga vreodata, dar care reprezinta motorul cresterii economice private si in 2005 si in 2015”.

Porsche Bank avea la finele anului 2020 active de circa 900 de milioane de lei (și o cotă de piață de 0,16%), potrivit datelor furnizate de BNR.

Grupul Porsche Finance România activează în România din noiembrie 2004, fiind orientată spre piața serviciilor financiar-bancare prin intermediul Porsche Bank Romania S.A. și Porsche Leasing Romania IFN S.A., a căror activitate predominantă este cea de creditare (în special, sub forma creditelor de consum și leasing auto).

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Ca urmare, autoritatea de concurenţă evaluează această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.