Amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni şi nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.

FiscalitateFoto: DreamsTime

Ei bine, în acest sens, Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect pentru a veni în ajutorul ANAF. Mai exact, se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârşirii faptei”.

Proiect modificari fiscale prescriere amenda - click pentru a deschide

Modificarea a fost observată de consultantul fiscal Cornel Grama într-un proiect publicat recent de Minister cu privire la aplicarea unor directive, doar că în coada acelui document au băgat acest lucru.

Reamintim că echipa de avocați a demonstat că nereținerea impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenți nu este una continuă (durează în timp), ci este una instantanee (a fost săvârșită dintr-o dată) și, prin urmare, este supusă unui termen de prescripție de șase luni, nu de cinci ani, cum interpretau organele fiscale.

Pe 7 iunie, Emanuel Băncilă, partenerul coordonator al departamentului de Controverse și Inspecții Fiscale al Băncilă, Diaconu și Asociații spunea că „această soluție ar trebui să tragă un semnal de alarmă la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contravențional contribuabilii pentru neîndeplinirea unei obligații supusă unui termen. Nu putem spera decât că organele de inspecție fiscală nu vor mai proceda abuziv la interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale”.

Ei bine, acest lucru se va schimba dacă ordonanța pregătită de Ministerul Finanțelor se va adopta.

Sursă foto: DreamStime.com