​Mai multe organizații mari ale mediului de afaceri propun o serie de direcții pentru măsuri fiscale, precum reevaluarea cadrului micro, plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii.

AfaceriFoto: DreamsTime

Mai exact, măsurile propuse sunt:

  • Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.
  • Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.
  • Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.
  • Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.
  • Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.
  • Identificarea sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ținând cont de interesul României și perspectiva pe termen mediu și lung. Stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial.

Conform sursei citate, introducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini și mai tare redresarea economiei și ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației aflată deja la cote semnificative.

Mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părțile interesate, într-un mod transparent.

Comunitatea de afaceri își exprimă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil.

Organizațiile mediul de afaceri care susțin cele de mai sus sunt: Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC).

Sursă foto: DreamStime.com