Dupa falimentul bancii ipotecare IndyMac, analistii din Wall Street isi pun doua intrebari cruciale: Cate banci ar putea sa dispara in perioada urmatoare? Si, mai important, care va fi urmatoarea banca?, scrie International Herald Tribune.

Pe fondul scaderii preturilor la imobile si al problemelor de pe piata ipotecara, autoritatile de reglementare din Statele Unite incearca sa gaseasca solutii pentru a evita falimentul altor banci in perioada urmatoare.

Bancile mari se afla intr-un pericol mult mai mic in comparatie cu criza de la sfarsitul anilor '80, cand peste 1.000 de institutii financiare au iesit de pe piata.

Analistii cred insa ca, in ritmul actual al evolutiilor, circa 150 din totalul celor 7.500 de banci mici si medii ar putea falimenta in urmatoarele 12-18 luni. In plus, specialistii se asteapta la inchiderea unor filiale si la o serie de fuziuni pe aceasta piata.

"Toata lumea intocmeste liste, incercand sa prevada, in primul rand, care va fi prima banca afectata si, in al doilea rand, cate institutii vor falimenta", a declarat Richard Bove, analist la Ladenburg Thalmann. Cea de-a treia problema, din punctul de vedere al Washingtonului, este cat de mult vor afecta aceste falimente economia americana.