Consiliul Concurentei a amendat, in data de 30 octombrie, BRD – Groupe Societe Generale cu peste 19 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro), sanctiunea fiind aplicata pentru refuzul de a se supune unei inspectii inopinate efectuata in cadrul investigatiei deschise de autoritatea de concurenta pe piata serviciilor bancare si interbancare, potrivit informatiilor primite de la Biroul de presa al institutiei.

UPDATE:BRD considera ca masura dispusa este ilegala si netemeinica.

Astfel, reprezentantilor Consiliului Concurentei nu le-a fost permis accesul in sediul bancii pentru o perioada de cateva ore, caracterul inopinat al inspectiei fiind astfel compromis.

Potrivit unei surse din cadrul Consiliului Concurentei, inspectorii autoritatii de concurenta au asteptat 3 ore pana sa li se permita accesul in incinta sediului central al BRD – Groupe Societe Generale.

"Astfel, a existat posibilitatea unor potentiale schimburi de informatii intre entitatile supuse controlului, precum si o eventuala alterare a documentelor vizate de inspectie. Precizam faptul ca obstructionarea unei inspectii inopinate este de natura a pune in pericol integritatea si finalitatea unei investigatii", se mai arata in comunicat.

La randul sau, BRD-Groupe Societe Generale mentioneaza intr-un comunicat remis vineri BVB ca a permis controlul in ciuda faptului ca solicitarea inspectorilor de concurenta era afectata de mai multe vicii de fond si de forma.

Potrivit Legii concurentei, refuzul de a se supune unei inspectii inopinate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii.

BRD – Groupe Societe Generale a contestat in instanta amenda aplicata de Consiliul Concurentei, formuland o plangere contraventionala la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. In prezent, dosarul este pe rolul instantei de judecata.

"Aceasta amenda nu a fost aplicata ca urmare a constatarii de catre Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurentiale savarsite de BRD. BRD considera ca masura dispusa este ilegala si netemeinica, ea fiind de altfel deja atacata in instanta", se mai arata in comunicatul institutiei financiare.

Acesta este cel de-al doilea caz in care Consiliul Concurentei amendeaza un agent economic pentru refuzul de a se supune unei inspectii inopinate.

Autoritatea de concurenta a declansat la finele lunii trecute o investigatie ca urmare a unei suspiciuni privind o posibila intelegere intre agentii economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare. Investigatia Consiliului Concurentei are in vedere anumite conduite comerciale evidentiate in acest sector si nu analizeaza aspecte privind stabilitatea si solvabilitatea sistemului bancar.

Un numar de zece institutii bancare au fost inspectate in cadrul acestei investigatii, BRD fiind singura care a refuzat sa permita efectuarea inspectiei in sediul sau, arata autoritatea.