Sute de case, cele mai multe avand un pret de pornire de doar 1.000 de dolari, au fost vandute, duminica, prin licitatie la New York, transmite AP. Proprietarii lor nu au mai putut sa-si achite ipotecile la banca.

Informatia pe scurt:

  • 1.400 de persoane au participat la o licitatie unde se vindeau 375 de imobile
  • pretul de pornire la unele case era mai scazut cu 30%-60% fata de valoarea lor initiala
  • unele locuinte sunt in paragina, au nevoie de reparatii sau se afla in zone "cu probleme"
  • licitatia a fost contestata de unii politicieni si activisti

La licitatie au participat peste 1.400 de persoane care si-au trimis oferte chiar si pe Internet pentru cele 375 de apartamente, duplexuri sau case simple, confiscate de banci pentru ca nu au mai putut fi platite.

Imobilele oferite spre vanzare sunt situate in orasul New York, in suburbiile metropolei, New Jersey si Pennsylvania. Astfel de licitatii vor mai fi organizate, la sfarsitul acestei luni, in zone precum Georgia, Colorado, Puerto Rico, Minnesota si Michigan.

Care a fost pretul de pornire

Multe dintre proprietati fusesera evaluate inainte de criza la 700.000 de dolari. In prezent insa, valoarea lor a scazut cu 30-60%, potrivit organizatorului licitatiei, agentia Real Estate Disposition Corp (REDC).

New York Post citeaza cazul unei case din cartierul Queens, care a fost cumparata de proprietari cu 550.000 de dolari iar pretul de pornire este de 69.000 de dolari. Alte case ce valorau 300.000 de dolari s-au vandut cu 100.000 de dolari, sustin reprezentantii REDC, care au adaugat insa ca unele locuinte vor avea nevoie de reparatii importante.

Iata cateva exemple de preturi, asa cum apar ele pe site-ul REDC:

- casa cu cinci dormitoare in Roselle (New Jersey): valoarea initiala 565.000 dolari; pretul de pornire: 129.000 de dolari. S-a vandut cu 245.000 de dolari

- casa cu trei dormitoare in Weedsport (New York): valoarea initiala 95.000 de dolari; s-a vandut pentru 12.500 de dolari

- casa cu 4 dormitoare in Brooklyn (New York): valoarea initiala 536.880 de dolari; vanduta pentru 270.000 de dolari

- casa in Jamaica (New York): pretul de pornire 500 de dolari; vanduta la 125.000 de dolari

- casa cu doua dormitoare in Hampton Bays, Long Island (New York): pretul de strigare 89.000 de dolari; vanduta pentru 185.000 de dolari.

- casa cu 7 dormitoare in Union County (New Jersey): valoarea initiala 565.000 de dolari; pretul de pornire 129.000 de dolari

- casa in Jamaica, Queens (New York): valoarea initiala 555.000 de dolari; pretul de pornire 69.000 de dolari

- casa in Jamaica (New York): valoarea initiala 380.000 de dolari; pretul de pornire 49.000 de dolari

- casa in Westchester County (New Jersey): valoarea initiala 515.000 de dolari; pretul de pornire 79.000 de dolari

- casa cu 4 dormitoare in Springfield Gardens (Queens County): valoare initiala 320.000 de dolari; pretul de pornire 49.000 de dolari

Care e valoare reala a caselor

  • Analisti imobiliari sustin ca, desi unele case evaluate initial la 450.000 de dolari s-au vandut pentru doar 10.000 de dolari, proprietarii vor trebui sa investeasca inca cel putin 150.000-200.000 de dolari in reparatii. Unele dintre imobile sunt  vandalizate, altele inundate sau deteriorate din cauza umiditatii si au nevoie de lucrari de zugravire, tamplarie si de reparatii masive la instalatiile electrice sau sanitare.
  • AP a citat cazul uneia dintre participantii la licitatie, Tami Burgess, care a platit 34.000 de dolari pe o casa situata in Yonkers (localitate aflata in nordul orasului New York, la 3 km de Manhattan) si care a precizat ca "va avea o multime de lucruri de facut la casa". De altfel, un agent imobiliar a declarat ca "unele dintre imobile sunt frumoase, insa altele cad peste tine".
  • In plus, unele dintre imobile sunt situate in zone cunoscute pentru rata mare a infractionalitati, departe de mijloace de transport in comun sau de centre comerciale, ceea ce nu le face atractive in mod obisnuit.
  • Altele sunt situate in zone in care impozitul platit la stat este mare iar cumparatorul urmareste sa o achizitioneze in principal pentru a o inchiria. Scaderea pretului la chirii sau numarul redus de cereri ar putea sa reprezinte o problema pentru noii proprietari.

Licitatia a fost contestata

Evenimentul a fost insotit si de proteste. Circa 20 de persoane au manifestat fata de initiativa REDC, afirmand ca "evacuarea din casa este un act criminal. Data viitoare, urmeaza casa dumneavoastra”.

„Oamenii acestia profita de necazul altora”, a comentat un manifestant care spera sa-si salveze casa din Baltimore dupa ce nu a mai reusit sa o plateasca la banca.

Licitatia a fost criticata de si de unii politicieni si organizatii non-guvernamentale, deoarece multe dintre bancile care au confiscat casele au fost beneficiare ale planurilor de salvare ale autoritatilor federale (Wells Fargo, Citibank, JPMorgan Chase si Bank of America).

Un purtator de cuvant al agentiei REDC, Rick Weinberg, a declarat insa ca licitatia "ajuta la redresarea economiei pentru ca umple din nou casele abandonate. Suntem parte a solutiei, nu a problemei".

Surse: AP, New York Times, New York Post, REDC