Profesorul Nouriel Roubini, cunoscut si ca Dr. Doom al economiei, afirma ca guvernul Chinei pregateste terenul pentru ca moneda sa nationala, yuanul, sa inlocuiasca dolarul ca valuta internationala de rezerva.

Roubini sustine ca Beijingul detine o pozitie mult mai buna decat Statele Unite pentru a furniza moneda de rezerva a secolului XXI, avand un excedent comercial important, un guvern concentrat pe problemele economice si o natiune care se confrunta cu mult mai putine probleme decat America.

Intr-un editorial publicat in New York Times, Nouriel Roubini avertizeaza ca, pe fondul propunerilor tot mai dese privind stabilirea unei noi valute mondiale, cele mai multe referiri vizand Drepturile Speciale de Tragere ale FMI, China a inceput deja pregatirile pentru 'uzurparea' dolarului.

China va solicita in scurt timp introducerea yuanului in cosul de monede pe baza caruia se calculeaza DST, crede Roubini.

"Mai repede decat am crede, statutul dolarului va fi contestat de alte valute, cel mai probabil de yuan. Acest fapt va avea un impact puternic asupra Americii din punct de vedere al costurilor, afectandu-ne capacitatea de finantare ieftina a bugetului si a deficitului", sustine el.

In mod traditional, imperiile care stabileau valuta internationala erau, in acelasi timp, creditori externi neti. Imperiul Britanic a decazut - si a pierdut statutul lirei de moneda de referinta pentru constituirea rezervelor internationale de valuta - cand Marea Britanie a devenit un debitor net, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi, SUA se afla intr-o pozitie similara - se confrunta cu deficite bugetare si comerciale uriase si se bazeaza doar pe bunavointa creditorilor internationali, care incep insa sa se simta nesiguri, acumuland din ce in ce mai multi dolari.

In aceste conditii, caderea dolarului poate fi doar o chestiune de timp, crede Nourile Roubini.

Dar ce moneda ar putea sa-l inlocuiasca?, se intreaba el. Lira sterlina, yenul japonez si francul elvetian sunt monede minore de rezerva internationala, iar aceste tari nu sunt superputeri.

Aurul este doar o "valoare barbara" a carei valoare creste doar atunci cand inflatia este ridicata. Euro este influentat negativ de temerile privind viabilitatea pe termen lung a Uniunii Monetare Europene.

Ramane doar moneda nationala a Chinei - yuanul, sustine Roubini.

China este un stat creditor cu un deficit bugetar mic, o datorie publica raportata la PIB mult mai mica decat SUA si cu o crestere economica solida.

La acest moment, totusi, yenul este departe de a indeplini cerintele unei valute mondiale. Pentru inceput, China ar trebui sa relaxeze intrarile si iesirie de bani din tara, sa permita convertibilitatea deplina a monedei, sa continue reformele financiare si sa lichidizeze si mai mult piata de titlurilor de stat.

Acum, incercati sa va imaginati o lume in care China imprumuta alte state in propria sa moneda. Yuanul va deveni mijlocul principal de plata in comert, dar si un mod de a-ti investi acumularile de capital. In acel moment, America va plati pretul.

Va trebui sa platim mai mult pentru marfurile importate, iar rata dobanzii pentru datoria publica si privata va creste. Costul ridicat al creditelor private va slabi consumul intern si investitiile, iar cresterea economica se va incetini, avertizeaza Roubini, unul dintre putinii economisti care au prezis actuala criza mondiala.

Acum, ca pozitia dolarului nu mai atat de sigura, Casa Alba ar trebui sa-si revizuiasca prioritatile, orientandu-se spre investitii in infrastructura, resurse alternative de energie si capitalul uman, in loc sa se concentreze pe inovatii fara sens in domeniul imobiliar sau in ceea ce priveste activele toxice, spune profesorul Roubini.

"Acesta este singura modalitate sa incetinim declinul dolarului si sa ne sustinem influenta in afacerile mondiale", incheie el.