Ministerul Finantelor nu a reusit pana acum sa stabileasca impactul financiar pe care il va avea legea salarizarii unice asupra bugetului. De aceea, finalizarea proiectului a fost amanata in mai multe randuri. Dupa trei amanari consecutive, ultimul termen a fost stabilit pentru miercuri, 22 iulie, insa nici atunci nu a fost luata vreo decizie in Guvern. Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat pentru HotNews.ro ca sunt inca discutii cu Ministerul Finantelor, urmand sa fie consultata si delegatia Fondului Monetar International care va sosi in Romania la sfarsitul lunii iulie.

"Reprezentantii FMI vin intr-o misiune de evaluare, nu vin sa ne spuna sa facem ceva intr-un anumit fel. Isi expun punctele de vedere, iar noi vom tine cont de ele in asa fel incat sa respectam termenii acordului", a precizat Mocanu. La ora actuala, Ministerul Finanatelor incearca sa gaseasca solutia cea mai buna pentru ca noua grila de salarizare sa nu afecteze bugetul. "A fost o discutie intr-un cadru mai amplu (n.red. in Guvern) pe marginea proiectului si s-a decis ca este necesara aceasta lege si ca trebuie stabilita posibilitatea de finantare, identificate sursele pentru partea financiara", a afirmat Valentin Mocanu. Acesta a precizat ca forma finala a grilei de salarizare va fi stabilita in functie de evaluarea financiara pe care o va face Ministerul Finantelor pentru perioada 2010-2015.

Cresterea fondului de salarii pentru personalul din sistemul bugetar nu poate depasi 25% pana in 2014, a declarat recent ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Initial, premierul Emil Boc a cerut ca proiectul sa fie gata pana pe 20 iunie pentru a putea Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pana pe 30 iunie. Pana la acea data, au fost finalizate dezbaterile cu sindicatele pe marginea proiectului, fiind stabilita o forma a grilei unice. Aceasta grila fost discutata in Guvern, insa atunci s-a constatat ca bugetul nu poate suporta coeficientii de salarizare asa cum au fost stabiliti in grupul de lucru. De aceea, s-a decis reducerea lor. De atunci, Ministerul Finantelor se tot chinuie sa elaboreze o analiza financiara asupra proiectului. Astfel, in ciuda deselor intalniri ale grupului care a lucrat la elaborarea proiectului, nu s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste modul in care va arata grila unica a salarizarii.

O delegatie a Fondului va sosi la Bucuresti pentru evaluarea acordului de imprumut convenit cu Romania in primavara acestui an.