Nicolae Cinteza este Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala. Lucreaza in BNR inca de la repartitie, adica de prin 1978. A fost inspector de credite, apoi a avansat pana la sefia Directiei de Contabilitate. Si-a facut o reputatie de om extrem de corect, dar si de dur. Cand, la sefia BNR a venit Guvernatorul Mugur Isarescu, l-a chemat pe Cinteza la el, i-a oferit 5 directii din banca si l-a rugat sa isi aleaga una. "O iau pe asta, de Supraveghere!", a spus Cinteza. E grea, i-a zis Guvernatorul, eu zic sa te mai gandesti. "Am luat-o, dar pe urma i-am dat dreptate Guvernatorului", marturiseste astazi Cinteza. "Oamenii din piata au o vorba, legata de seful supravegherii din BNR: "Cand Nicu Cinteza rade, cineva intr-o banca, plange".

Ultima amenda data?

Nicolae Cinteza: Un intreg Consiliu de Administratie al unei banci si conducerea ei. Le-am dat 9 amenzi, fiecare a cate 6 salarii.

De ce ?

Nicolae Cinteza: Pentru „aplicarea eronata a normelor interne de creditare”.

Adica ? Suna foarte…

Nicolae Cinteza: Au mintit. Au incercat sa ne induca in eroare, ca sa nu fie nevoiti sa mai constituie provizioane. Or, cu asa ceva nu avem niciun fel de mila. Pentru ca daca noi luam de bun ceea ce ei ne spun si ne fundamentam deciziile pe asta, luam decizii gresite. Practic, au restructurat niste credite, le-au reesalonat, fara sa respecte propriile norme interne. Noi am aflat si i-am sanctionat. E simplu .

CV Nicolae Cinteza -Lucreaza in Banca Nationala a Romaniei din 1978 -Din 1999 este seful Directiei de Supraveghere din BNR -Intre 1996-1999 a condus Directia Generala de Control din BNR -Intre 1984 si 1996 a fost pe rand inspector, director adjunct si director plin la Dir. de Contabilitate din BNR -Pana in 1984 a ocupat functia de inspector de credite

sursa:BNR

Sunt 43 de banci prea multe pentru o piata cum e Romania?

Nicolae Cinteza: Cred ca 43 de banci, cate avem acum, sunt suficiente. Nu as vrea sa spun ca sunt prea multe sau ca sunt prea putine. In plus, din cate stiu, mai e pe rol o cerere de autorizare.

Despre cine e vorba?

Nicolae Cinteza: Un IFN care vrea sa se transforme intr-o banca.

FRAI? (Fondul Romano American de Investitii- n.n.)

Nicolae Cinteza: Da, FRAI.

  • Teste de stress, credite restante si telefoane date actionarilor

Cat de utile sunt testele de stress pe care le aplicati bancilor ?

Nicolae Cinteza: Ele imi arata ca la data la care le aplic, situatia e cea validata de rezultatele testului. Sigur ca pana rezultatele ajung la noi si sunt interpretate, dureaza o perioada in care se pot schimba multe. Dar sa stiti ca uneori ne sunt foarte utile. Am reusit de pilda sa corectam situatii in anumite cazuri pe care altfel le-am fi depistat mai greu.

Adica ?

Nicolae Cinteza: Pai e simplu. Eu ma uit la 3 lucruri. Provizioanele, creditele restante si indoielnice si profitul. Daca primele doua urca, iar profitul se duce in jos, asta imi arata ca banca respectiva nu poate genera venituri care sa ii sustina pe termen lung activitatea. Daca provizioanele urca, iar profitul urca si el, chiar daca pe panta mai lina, e ok. Urca indoielnicile, dar imi cresc si veniturile, iar banca poate sa genereze venituri pe termen lung.

Si ce faceti cand depistati prima situatie ?

Nicolae Cinteza: Punem mana pe telefon, sunam actionarul principal si ii spunem sa gaseasca o solutie. Daca nu, inseamna ca avem o problema. Dar va spun eu, gaseste solutia, si inca rapid.

In cazul a cator banci ati cerut cresterea solvabilitatii?

Nicolae Cinteza: Avem 12 banci la care am cerut ridicarea solvabilitatii de la 8%, la 10%. Nu pentru ca ar avea probleme. Din prudenta.

Cea mai prosteasca greseala pe care o poate face un bancher e sa ma minta.

Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR

Reusesc bancile sa va “duca” cu vorba sau cu indicatorii?

Nicolae Cinteza: Pe termen foarte scurt, poate. Dar sa stiti ca le prindem imediat, iar pedepsele sunt fara mila in situatii din acestea. Cea mai prosteasca greseala e sa ne minta. Noi oricum aflam, mai devreme sau mai tarziu. Si luam masurile cele mai dure in asemenea cazuri. Am dat zeci de amenzi in acest an. Desigur, nu toate pentru tentative de inducere in eroare... In plus, atunci cand vedem ca unei banci i se deterioreaza anumiti indicatori, punem imediat mana pe telefon si il rugam pe sef sa treaca la o cafea, la o discutie... Nu vreau sa merg eu la sediul bancii, pentru ca poate ca s-ar interpreta gresit.

Lumea care m-ar vedea intrand intr-o banca ar putea presupune ca m-am deplasat la banca respectiva pentru ca ea ar avea o problema. Si nu e cazul. De regula, treaba se rezolva foarte simplu. Ii transmitem actionarului sa aduca bani, daca situatia o impune. Daca aduce, toata lumea e fericita. Daca nu, actionarul ramane fara dreptul de a vota. Pentru ca asta facem. Un actionar care nu poate sustine financiar banca ramane fara drept de vot. Punct.

  • Expuneri ale unor banci pe grupuri de firme, insolvente prea usor acceptate si iar telefoane date actionarilor

Cazuri in care solvabilitatea sa se fi prabusit sub 8% au fost?

Nicolae Cinteza: Da, am avut un caz de banca la care solvabilitatea cazuse la 6,7% fata de minimul pe care il acceptam, de 8%. Avea expuneri mari pe un grup de firme care intrasera in insolventa si prin provizionare ii scazuse solvabilitatea. Si in momentul in care ii solicitam o solvabilitate mai mare, automat ii impunem si asumarea unor riscuri mai mici.

Si ce ati facut?

Nicolae Cinteza: Am pus mana pe telefon, am sunat actionarul principal si i-am spus ca are doua variante. Sau vine cu bani, sau banca va fi pusa sub supraveghere speciala si asta inseamna moarte curata.

De ce?

Nicolae Cinteza: Pentru ca, in Romania, nicio banca pusa sub supraveghere speciala nu a rezistat. Lumea care aude, fuge sa isi scoata banii si banca nu poate face fata tuturor retragerilor si moare.

Am avut de pilda un caz in care un receptioner de hotel a luat un credit absolut halucinant. Ii crescuse salariul de peste 20 de ori intr-un an. Un altul, incheiase contracte de inchiriere pentru cateva camere, dar contractele de inchiriere erau facute pe o durata de o zi. Ce bancher normal da un credit cu asemenea garantii?

Sau cazul unui credit garantat cu un siloz. Ala, silozul, nu avea nici macar curent electric...

Bicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR

Si ce a facut?

Nicolae Cinteza: A venit in cateva zile cu banii.

Bancile raporteaza trimestrial solvabilitatea, nu?

Nicolae Cinteza: De regula, da. Dar sunt banci carora le-am cerut sa ne trimita indicatorii de solvabilitate nu trimestrial, cum se obisnuieste, ci lunar. Am observat in cateva cazuri punctuale ca nu pot sa dorm bine 3 luni, gandindu-ma la solvabilitatea lor. Si atunci, ca sa fim linistiti, le cerem sa ne trimita lunar situatia.

Puteti fi mai concret...?

Nicolae Cinteza: Am observat ca in trecut dadusera credite cu foarte mare generozitate si ne-am gandit sa fim prudenti. In momentul in care ne uitam pe datele lor si vedem ca provizioanele au crescut excesiv, repet, excesiv, il punem sa se asigure ca sta bine cu solvabilitatea. Avem insa si banci care au peste 10% solvabilitate, fara sa le-o ceara nimeni.

Imi spuneati mai devreme de cazul acela cu declararea insolventei...

Nicolae Cinteza: Da, una din problemele care trebuie neaparat rezolvata este cea legata de declararea insolventei. De usurinta cu care se declara aceasta insolventa. Am vazut un caz al unei firme care avusese un credit sindicalizat de la 5 banci si careia i se ceruse insolventa pentru 3.000 de euro. Sigur ca poti sa ai o problema temporara de lichiditati, dar noi trebuie sa ne asiguram ca problema se poate rezolva si ca nu vor fi probleme la nivel de sistem din aceasta cauza.

  • Credite vandute si pe urma rascumparate, intalniri si agreementuri

Isi vand si isi rascumpara bancile propriile portofolii de credite? De ce?

Nicolae Cinteza: Da, sigur ca bancile isi rascumpara uneori creditele. E o procedura uzuala. Le-au vandut bancii mama si constata acum ca de fapt sunt credite bune si iau imprumut de la banca mama ca sa isi rascumpere portofoliile. Au nevoie de o baza de profit. Or, daca nu ai active, de unde sa faci profit?

Cat de des au loc intalnirile cu cele 9 banci? Agreementul nu e semnat pe doi ani? De ce trebuie sa va vedeti asa de des?

Nicolae Cinteza: Intalnirea cu reprezentantii bancilor, cu cei ai FMI si ai CE are loc de regula trimestrial. Sigur ca li se cere sa isi mentina expunerea pe Romania, dar aici ne lovim oarecum de un paradox.

In 2007, cand le-am rugat sa imi spuna ele ce cota de piata au, daca le adunam depaseau cu mult 100% din piata. Acum, in 2009, daca adun cotele comunicate de ele, iese mai putin de 90% .

Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR

Ce paradox?

Nicolae Cinteza: Pai, ca sa isi mentina expunerea pe Romania, in conditiile in care piata noastra nu poate absorbi o suma infinita, e nevoie sa isi asume pierderi. Or, noua, ca supraveghetori, nu ne convine sa vedem pierderi in bilanturi. Dar si ei vor sa isi mentina expunerea, sa stiti. Discutam cu omologul meu din Grecia. Grecii chiar vor sa isi mentina expunerea pe Romania, din ratiuni pur economice. Castiga la noi bani frumosi, din diferentialul de dobanda.

Cum mai stau bancile cu cota de piata?

Nicolae Cinteza: E interesant. In 2007, cand le-am rugat sa imi spuna ce cota de piata au, daca le adunam depaseau cu mult 100% din piata. O supraevaluau clar. Acum, in 2009, daca adun cotele comunicate de ele, iese mai putin de 90% din piata.

  • Reluarea creditarii. Cand si cum?

Cresterile din anii trecuti ale retelelor bancare sunt sustenabile?

Nicolae Cinteza: Unele banci aveau sarcina sa-si dubleze reteaua. De la X, sa ajunga intr-un an la 2X. Asta le cereau actionarii. Si sigur ca asta nu se poate face fara sa iti asumi niste riscuri ridicate si niste costuri pe masura. Nu au crescut intr-un ritm normal.

Cand se va relua creditarea?

Nicolae Cinteza: Acum, perceptia de risc e foarte ridicata si daca va uitati in media, veti vedea ca sperante pentru reluarea prea curand a creditarii, nu sunt. Se voreste despre peste 100.000 de companii care au inchis portile, despre somaj in crestere in sectorul bugetar, cum sa dai credite in asemenea conditii? Poate la anul...

Evident, va fi o reluare la alte viteze...

Nicolae Cinteza: Clar. Sa nu isi inchipuie cineva ca va fi la fel ca inainte. Vremurile in care te duceai cu buletinul si luai zeci de mii de euro, a trecut.

Isi reevalueaza bancile garantiile?

Nicolae Cinteza: Sigur ca da. Sunt chiar obligate sa faca reevaluari periodice ale garantiilor. Noi le cerem ca periodic sa ne dea valoarea justa a lor cea de piata. Si facuta de un evaluator independent. Dar am intalnit si situatii in care reevaluarile nu mai fusesera facute de doi ani. Si normal, le-am pus in vedere sa le faca urgent.

Pai, pe piata imobiliara, care e acum pretul just?

Nicolae Cinteza: Cel la care evaluatorul independent il comunica

Stiu ca sunteti omul de legatura al BNR cu cei de la Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor. Se spala bani multi in Romania?

Sa nu isi inchipuie cineva ca va fi la fel ca inainte. Vremurile in care te duceai cu buletinul si luai zeci de mii de euro, a trecut

Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR

Nicolae Cinteza: Noi nu putem da un verdicat daca se spala bani sau nu. Dar putem observa ca in anumite conturi au loc plimbari de bani care nu intotdeauna au in spate tranzactii comerciale. Si atunci suspectezi ca plimbatul acelor bani are alte ratiuni.

  • Cum sa dai cu buna stiinta un credit neperformant si la ce sa te astepti

Mai cresc creditele neperformante?

Nicolae Cinteza: Varful lor a fost in martie, cand cresterea a fost de 58% (fata de decembrie 2008). Acum lucrurile s-au mai aranjat in bine. Cea mai mare problema e la creditele cu buletinul, care desi pondereaza cu 22% in total credite, produc 63,4%.

A propos de creditare, am auzit de cazuri aiuritoare de-a dreptul. Un credit de milioane de euro, garantat cu un post trafo, de pilda. Ati intalnit asemenea situatii?

Nicolae Cinteza: Sigur ca da. Am avut de pilda un caz in care un receptioner de hotel a luat un credit absolut halucinant. Ii crescuse salariul de peste 20 de ori intr-un an. Un altul, incheiase contracte de inchiriere pentru cateva camere, dar contractele de inchiriere erau facute pe o durata de o zi. Ce bancher normal da un credit cu asemenea garantii? Sau cazul unui credit garantat cu un siloz. Ala, silozul, nu avea nici macar curent electric...

Si ce ati facut in situatii din acestea?

Nicolae Cinteza: Le-am impus sa si-l pondereze cu un risc de 150%!

Ce face in timpul liber, seful supraveghetorilor din BNR?

Nicolae Cinteza: Iese la pescuit. Am un prieten, procuror militar si ne mai ducem uneori sa dam la peste. Se intampla sa mai si prindem.