Ofensiva lansata de presedintele american Barack Obama impotriva bancilor a creat un climat de incertitudine in acest sector. Este un factor important care explica recenta cadere a actiunilor bancare in lume, chiar daca impactul anunturilor este limitat, sustin analistii de la AFP.

Actiunile bancilor europene au inregistrat o scadere semnificativa vineri dupa-amiaza: Barclays, RBS, Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Societe Generale, Natixis si Credit Agricole - toate au pierdut peste 4%, celelalte titluri bancare inregistrand si ele scaderi, dar intr-o masura mai mica.

Barack Obama a declarat joi ca "nu mai vrea sa vada contribuabilul american ca prizonier al unei banci «prea mari pentru a cadea»". Liderul de la Casa Alba si-a anuntat intentia de a limita dimensiunea si domeniul de activitate al institutiilor financiare. Potrivit unor experti, aceasta masura separa bancile comerciale de bancile de investitii si este similara legii "Glass - Steagall Act" din 1933 (abrogata in 1999).

Economistii subliniaza, insa, ca suntem departe de momentul in care planurile lui Obama vor fi puse in practica. "De la dorinta la realitate este un pas mare", sustine Pierre Flabbee, analist la Kepler Capital Markets. "Barack Obama va avea probleme sa treaca reforma prin Senat", a continuat el.

Insa anunturile presedintelui american nu ii lasa indiferenti pe bancheri. "Ar fi gresit sa spunem ca nu suntem ingrijorati. Climatul global nu este favorabil bancilor", a declarat pentru AFP o sursa de la o mare institutie bancara franceza. Autoritatile europene de reglementare ar putea fi tentate sa aplice si in Europa propunerile liderului de la Casa Alba, sustin analistii.

Maria-Teresa Fernandez de la Vega, vicepremierul Spaniei, tara care asigura presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a declarat vineri ca anumite propuneri ale lui Barack Obama au fost "bine primite de cateva ministere de Economie" din Uniune, dar a subliniat ca deciziile pe continent vor tine cont de "particularitatile economice europene".

Presedintele american Barack Obama a anuntat, joi, o serie de masuri care sa inlature riscul existent in sistemul financiar american, ca parte a eforturilor Administratiei sale de a reforma acest domeniu. Bursa de pe Wall Street a reactionat negativ la declaratia lui Obama, indicele Dow Jones prabusindu-se peste 200 de puncte.

In urma cu o saptamana, liderul de la Casa Alba a vorbit despre taxa speciala impusa bancilor pe care administratia sa a propus-o, pentru recuperarea ajutoarelor financiare acordate de stat. "Obiectivul acestei taxe nu este acela de a pedepsi industria financiara ci de a preveni abuzul si excesul care aproape ca ne-au dus in colaps", a spus Obama.

Acest plan al presedintelui american, care are nevoie de aprobarea Congresului, propune impunerea unei taxe de 0,15 - 1% asupra veniturilor firmelor cu active de peste 50 de miliarde de dolari. Taxa, pe care Barack Obama o va anunta formal in bugetul pentru anul fiscal 2011 ce va fi prezentat in februarie, isi propune sa diminueze si uriasul deficit bugetar cu care se confrunta SUA. Presedintele american a precizat insa ca scopul acestei taxe nu este penalizarea firmelor de pe Wall Street, ci prevenirea repetarii abuzurilor si exceselor care au marcat criza financiara globala.

Administratia Obama spera sa colecteze in acest fel 90 de miliarde de dolari in primii zece ani, apreciind ca va reusi sa recupereze, in cele din urma, toate pierderile generate de planul de salvare a sectorului financiar (TARP), estimate pentru anul fiscal 2011 la 117 miliarde dolari.