Grecia a acuzat vineri un puternic atac speculativ la adresa economiei sale, informeaza AFP citandu-l pe primul ministru grec Georgios Papandreu. Potrivit oficialului grec, dobanzile mai mari pe care Grecia este obligata sa le tina sus din cauza problemelor financiare, atrag capitalurile speculative.

„Banii fierbinti”, cum mai sunt denumite capitalurile speculative, urmeaza sa „atace” Portugalia si Spania, a mai declarat Papandreu in cadrul unui interviu pentru CNBC. Premierul elen spune ca atacurile speculative vizeaza intreaga zona euro, dar tinta predilecta a fost Grecia, lucru dezmintit public de Franta si de Germania.

Fluxul de capital privat catre pietele emergente va creste in 2010 la 722 de miliarde de dolari, de la 435 de miliarde de dolari in 2009. O buna parte din acesti bani reprezinta capital speculativ.

Institutului International de Finante

Oficiali francezi si germani au precizat ca dimpotriva, daca Grecia va intra in faliment, statele europene vor gasi mijloace de a veni in ajutorul statului elen, chiar daca un asemenea sprijin nu este prevazut in niciun tratat bilateral. Deocamdata insa nimeni nu admite oficial ca grecii ar putea intra in incapacitate de plata pentru a nu inflama si mai mult neincrederea in economia elena.

Acuzatiile de atac speculativ ale grecilor vin la scurt timp dupa ce SUA a acuzat de complot economic, Rusia.

Fostul secretar al Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii, Henry Paulson a acuzat Rusia de incercare de complot, cu conducerea chineza, pentru a face rau economiei SUA, cu putin timp inainte de inceperea crizei ipotecare. China a refuzat sa se implice in complot si l-a anuntat pe secretarul american al Trezoreriei in legatura cu propunerea Rusiei.

Romania a fost si ea tinta unor atacuri speculative, din care a scapat cu bine, dupa interventia hotarata a BNR. In urma acestor atacuri o serie de trezorieri ai unor banci comerciale au demisionat

BNR a "parat" intentiile de atac la leu

Inalti reprezentanti ai autoritatilor ruse au incercat sa convinga China sa vanda in masa pachetele de obligatiuni ale marilor companii Fannie Mae si Freddie Mac. Paulson a aflat despre acest lucru in timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, cand China a refuzat sa se implice in aceasta afacere, iar Moscova s-a implicat in razboiul din Osetia de Sud.

FT afirma ca reprezentantii autoritatilor ruse au refuzat sa comenteze declaratiile americanilor. Dupa cum a declarat fostul prim-vicepresedinte al Bancii Centrale a Rusiei, Serghei Aleksasenko, daca afacerea ar fi avut loc, Rusia ar fi fost vinovata de criza din SUA.

Romania a fost si ea tinta unor atacuri speculative, din care a scapat cu bine, dupa interventia hotarata a BNR.

Vezi aici cum se produce un atac speculativ sau despre cel mai celebru caz al unui asemenea atac- speculatia pe lira sterlina.

Fluxul de capital privat catre pietele emergente va creste in 2010 la 722 de miliarde de dolari, de la 435 de miliarde de dolari in 2009, fiind ancorate in relansarea investitiilor directe si a imprumuturilor bancare destinate pietei, potrivit Institutului International de Finante (IIF). O buna parte din acesti bani reprezinta insa capital speculativ- fluxuri pe termen scurt, in cautare de rentabilitate (rate ale dobanzii ridicate).

"Ne confruntam cu o situatie care, in cei peste 50 de ani de experienta ai mei in banci, este fara precedent" - a declarat William Rhodes, primul vicepresedinte al consiliului IIF. Economia globala urmeaza sa creasca pana la 3,2% in 2010, dupa o scadere de 2,5% in 2009, a estimat IIF. Economiile dezvoltate vor creste cu pana la 2,4%, in timp ce pietele emergente vor creste cu 6,1% anul acesta.