Surse guvernamentale din Germania au declarat, marti, pentru Reuters ca guvernele europene s-au pus de acord sa ofere ajutor Greciei, aceasta reprezentand prima initiativa de salvare economica a unui stat din zona euro.

"In zona euro s-a luat in principiu decizia de a ajuta Grecia", a declarat o sursa din

Germania ia in considerare posibilitatea de a-si atribui un rol de conducere intr-un plan realizat impreuna cu partenerii sai din UE pentru a acorda ajutor financiar Greciei si altor tari din zona euro

Wall Street Journal

guvernul de coalitie german care are acces la informatii despre negocieri. Pana acum au fost puse in discutie mai multe optiuni, insa nu s-a luat nicio decizie finala. Cu toate acestea, este foarte probabil sa se recurga la "ajutor bilateral".

Aceste comentarii reprezinta deocamdata cel mai puternic semnal potrivit caruia Germania ar putea interveni pentru evitarea unei crize a increderii in tarile din zona euro. Purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrich Wilhelm, a declarat ca rapoartele potrivit carora o decizie a fost deja luata sunt "nefondate".

Cu toate acestea, ziarul Financial Times Deutschland a spus ca Germania pregateste un pachet de salvare economica pentru Grecia.

The Wall Street Journal a anuntat ca Germania ia in considerare posibilitatea de a-si atribui un rol de conducere intr-un plan realizat impreuna cu partenerii sai din UE pentru a acorda ajutor financiar Greciei si altor tari din zona euro. Potrivit WSJ, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, ar fi discutat aceasta optiune zilele trecute cu Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

Aceste informatii au iesit la iveala cu doua zile inainte de un summit european, in care urmeaza sa fie discutata problema crizei din Grecia. Joaquin Almunia, care isi incheie mandatul de Comisar European pentru Afaceri Monetare, a alimentat speculatiile asupra unui plan de salvare economica, dupa ce a indemnat liderii europeni sa ajute Grecia in schimbul unor reforme fiscale drastice.