Parlamentul European a iritat Statele Unite ale Americii, blocand un acord care le-ar fi permis americanilor sa aiba acces la datele bancare ale cetatenilor din Uniunea Europeana, sub motivul luptei impotriva terorismului. Printr-o larga majoritate (378 de voturi "impotriva" si 196 "pentru"), europarlamentarii si-au exercitat pentru prima oara dreptul de veto asupra unui acord international, informeaza AFP.

Acest drept le este conferit prin tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la inceputul lunii decembrie. Votul anuleaza acordul semnat la sfarsitul lunii noiembrie de ministrii de Interne din UE. Prin acea intelegere, europenii le permiteau Statelor Unite sa "urmareasca" finantarea miscarilor teroriste, folosind datele bancare europene detinute de societatea privata Swift. Compania are sediul in Belgia si se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din intreaga lume.

Eurodeputatii au decis ca este vorba despre o intruziune excesiva in viata privata a cetatenilor comunitari. Raportorul parlamentar Jeanine Hennis-Plasschaert a declarat ca protectia acestor date este insuficienta si a facut apel la colegii sai sa nu fie "complicii unei incalcari a legilor europene". "Daca administratia americana propunea acelasi lucru Congresului, sa transfere in bloc datele cetatenilor americani unei puteri straine, stim toti care ar fi fost raspunsul", a precizat aceasta.

  • PE a ignorat lobby-ul american

Deputatii au ignorat lobby-ul tot mai insistent facut in ultimele zile de autoritatilor americane, dar si de cateva guverne europene. Secretarul de stat Hillary Clinton a intervenit chiar personal pe langa presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. "Respingerea acordului de catre Parlament ar constitui o amenintare pentru securitate", a avertizat si comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

  • Misiunea americana pe langa UE: Este un pas inapoi in cooperarea SUA-UE

Misiunea americana pe langa UE a reactionat imediat si a anuntat ca decizia Parlamentului European reprezinta "un pas inapoi in cooperarea dintre SUA si UE in lupta impotriva terorismului". O replica in termeni aproape identici a venit apoi si de la un purtator de cuvant al guvernului britanic.

Folosirea de informatii detinute de compania Swift este de un an un subiect sensibil in Europa. Desi la sfarsitul lunii noiembrie guvernele din UE au decis sa le permita Statelor Unite sa continue sa consulte datele bancare ale cetatenilor europeni - iar acordul ar fi trebuit sa intre in vigoare pe 1 februarie 2010 - societatea privata Swift a refuzat in mod constant accesul SUA la date bancare europene. "Nu vom aplica acordul", declara pe 3 februarie un purtator de cuvant al Swift. "Atat timp cat Parlamentul European nu a aprobat acordul, acesta nu intra in vigoare", explica el.

Numerosi eurodeputati au avertizat insa la inceputul anului ca parerea lor nu a fost solicitata. Acordul a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede ca este nevoie si de decizia Parlamentului. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat inca de pe 21 ianuarie ca PE va cere suspendarea acordului.

Dupa atentatele din 11 septembrie, autoritatile americane au avut acces la informatiile bancare detinute de Swift. Cu ajutorul acestei masuri, mai multe planuri teroriste au fost dejucate, sustine presa de peste Ocean.

Citeste aici mai multe despre scandalul Swift