Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va demara in a doua parte a anului programul "10 case pentru specialisti". Prin acest program urmeaza sa fie construite cate zece case in circa 2.500 de comune. Casele vor fi inchiriate profesorilor, medicilor si politistilor care vor sa profeseze in comunele respective. Construirea locuintelor va fi finantata din bugetul ANL, costul construirii unei case fiind evaluat la 30-35.000 de euro.

"Guvernul a aprobat un memorandum legat de acest program, care va intra in sedinta de Guvern de marti spre aprobare", a precizat ministrul Dezvoltarii.

Casele vor fi cu doua sau trei camere, o suprafata utila de pana la 120 metri patrati si un teren aferent de 500 de metri patrati. Casele se vor acorda cu prioritate persoanelor care au mai putin de 35 de ani. Singura obligatie este ca beneficiarul sa aiba un contract cu o institutie. Imobilul poate fi locuit de specialist doar pe durata existentei contractului. De asemenea, chiria nu poate depasi costurile de administrare. In unele cazuri, chiria va putea fi suportata de autoritatile locale.

"Finantarea va fi asigurata de la bugetul ANL, in total 500 milioane euro vom atrage din vanzarea locuintelor ANL in perioada 2010 - 2011, vor mai veni si circa 100 milioane de euro de la Loteria Romana. Costurile totale pentru acest program vor ajunge la un miliard de euro", a declarat Udrea. Aceasta a sustinut ca programul se va derula dupa principiul primul venit - primul servit. Totodata, Udrea sustine ca localitatile in care se vor construi casele nu vor fi alese in functie de culoarea politica a primarilor din comunele respective.