Premierul Emil Boc a declarat ca guvernul va propune reducerea fondului de salarii cu 25% si in companiile cu capital majoritar de stat. Premierul precizat ca aceasta masura se aplica inclusiv pentru CEC si Eximbank. Alte trei propuneri anuntate, miercuri, de Boc la inceputul sedintei de Guvern:

1. Reducerea cu 20%, pe linga cele 15% deja stabilite prin buget, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, exemple fiind cheltuielile cu benzina, telefoanele sau deplasarile externe.

2. Renuntarea la licitatiile pentru dotarea cu sedii si automobile in administratie

3. Impozitarea suplimentara de la a doua proprietate in sus.

Premierul Emil Boc considera ca este corect ca reducerea fondului de salarii cu 25% sa fie facuta si in cazul companiilor de stat, nu numai pentru cei din zona bugetara. "Nu putem doar sa ne restrangem la bugetari, pentru ca si acestia, intr-o forma sau alta, beneficiaza de sprijinul statului, sunt tot salariati ai statului", a afirmat Boc. Potrivit acestuia, modalitatile de reducere a salariilor vor fi stabilite in continutul legii "pe care o vom pregati".

Cheltuieli mai mici cu deplasarile si telefoanele

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, Boc a precizat ca aceasta masura va fi prevazuta la urmatoarea rectificare bugetara. Premierul a spus ca trebuie reduse, in special, cheltuielile de transport, benzina, telefoane si deplasarile externe. "Va solicit sa faceti o reducere de 20% suplimentara fata de 15% pe care am inceput-o in 2009, cheltuieli de transport, benzina, telefoane, deplasari externe, alte bucuri de acest fel. Nu vizam aici functionarea Politiei, Armatei, servicii care nu pot avea o reducere, sa spunem, de combustibili, dar in rest la ministere rog ca aceasta reducere a cheltuielilor de bunuri si servicii sa fie operabila si o vom concretiza in rectificarea de buget", a spus premierul.

De asemenea, Boc a cerut sistarea tuturor licitatiilor care vizeaza achizitiile de masini si sedii pe motiv ca acestea nu au incidenta imediata. Ele pot fi amanate pentru vremuri mai bune, acum trebuie sa ne concentram pe toate investitiile majore de care Romania are nevoie", a precizat Emil Boc.

  • In ceea ce priveste impozitarile, Boc a precizat ca prima proprietate va fi impozitata normal. De la a doua proprietate incolo vor fi aplicate impozite suplimentare, a precizat premierul.
  • "Incepand cu a doua proprietate vom solicta o impozitare suplimentara. Prima proprietate se impoziteaza normal pentru toti la fel, incepand cu a doua proprietate se impoziteaza suplimentar fata de ceea ce avem in momentul de fata, pentru a putea sa aducem un plus de venituri la bugetul de stat si a da un efort de solidaritate si din partea acelora care au in Romania mai multe proprietati", a spus Boc.

Boc a mai cerut la inceputul sedintei de Guvern ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa elaboreze in regim de urgenta masurile privind combaterea evaziunii fiscale. Vladescu sustine ca modificarile cadrului legislativ pentru lupta impotriva evaziunii fiscale sunt pregatite, insa importanta in urmatoarea perioada va fi cooperarea intre institutii.