“Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul I 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,3% comparativ cu trimestrul IV 2009 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,6% pe seria bruta si cu 2,5% pe seria ajustata sezonier”, se arata intr-un comunicat al Institului National de Statistica.

Reamintim ca FMI a publicat marti o estimare legata de evolutia PIB-ului Romaniei in 2010, estimand o scadere economica de 0,5% in acest an. Estimarile Asociatiei

evolutie pib
evolutie pib
Foto: Institutul National de Statistica
Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) facute publice marti, indicau o contractie de 3,4% in primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform mediei opiniilor exprimate de membrii AAFBR. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru 2010 o crestere reala a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,1%, pana la un nivel de 568,3 mld. lei (135,4 mld. euro).

Principalul motor de crestere in 2010 ar putea fi sectorul constructiilor, cu o crestere a valorii adaugate brute de 4%, fata de servicii si agricultura care vor creste cu sub 1% anul viitor. Industria in schimb va avea in continuare o scadere, de 3% in 2010. Prognozele macroeconomistilor si analistilor din banci privind evolutia economiei romanesti in 2010 variaza in principal intre -1% si 1%, astfel ca diferenta de la plus la minus se leaga doar de factorii sezonieri si de „hazard". In mare, economia va stagna, sunt de parere analistii financiari, printre cei mai pesimisti fiind economistul Lucian-Liviu Albu, care estimeaza pentru 2010 o scadere cuprinsa intre 1 si 3%.