Politica de austeritate bugetara promovata de guvernul Germaniei reprezinta un pericol la adresa Europei si risca sa provoace colapsul monedei unice europene, a declarat miercuri miliardarul George Soros, intr-un interviu citat de Reuters.

"Politica Germaniei este un pericol pentru Europa, poate distruge proiectul european", a afirmat investitorul de origine maghiara, pentru saptamanalul Die Zeit.

Soros, care a obtinut un profit de un miliard de dolari in 1992, pariind impotriva lirei sterline, a afirmat ca "nu poate exclude un colaps al euro".

"Daca Germania nu-si schimba politica, iesirea lor din uniunea monetara ar fi de ajutor pentru restul Europei", crede miliardarul.

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat in aceasta luna un plan de reducere a cheltuielilor bugetare de 80 de miliarde de euro pentru urmatorii patru ani, prin care isi propune sa aduca deficitul bugetar al tarii in limitele stabilite de pactul de stabilitate.

"Chiar acum Germania isi taraste vecinii in deflatie, care ameninta sa declanseze o lunga perioada de stagnare. Iar aceasta duce la nationalism, tulburari sociale si xenofobie. Democratia insasi ar putea fi in pericol", avertizeaza Soros.

"Germania este izolata din punct de vedere global... De ce nu permite cresterea salariilor? Acest lucru ar ajuta celelalte state europene sa-si revina", se intreaba miliardarul american.

Angela Merkel a aparat luni politica de austeritate bugetara pe care a promovat-o, dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a pledat pentru amanarea reducerilor de cheltuieli publice.

Un oficial german a declarat marti ca Berlinul nu se asteapta sa fie supus la presiuni in cadrul summitului G20 de la Toronto, la finalul acestei saptamani, pentru a anunta noi masuri de stimulare a economiei.