Acceptarea banilor de la FMI pare sa fi pus Romaniei "eticheta unei tari cu probleme", scrie Financial Times, care analizeaza situatia datoriilor mai multor tari europene. "Licitatia Romaniei a avut, insa, mai putin succes. Ministerul Finantelor a respins ofertele pietei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%. Acceptarea de catre Romania a banilor de la Fondul Monetar International pare sa aiba efectul opus, punand eticheta unei tari cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continua sa respinga ajutorul Fondului", noteaza FT.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 25 iulie 2013, considerand inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor BNR. Valoarea anuntata a licitatiei era de 300 milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de peste 557,18 milioane de lei.

Aceasta este o redeschidere a emisiunii din 22 martie 2010.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Totodata, in luna martie, Romania a plasat pe piata externa un miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a FMI in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung. Exista doua categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark. Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta pana la 1 an. Certificatele de trezorerie cu discount sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la un pret mai mic decat valoare nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

O misiune comuna a Fondului si Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti in perioada 26 iulie-4 august pentru evaluarea acordului de finantare in valoare de 20 de miliarde de euro incheiat de Romania cu mai multe institutii financiare internationale.