Liderii celor mai mari 20 de economii au refuzat vineri sa sustina planul SUA de a obliga China sa isi aprecieze moneda, mentinand temerile ca aceasta disputa va declansa un razboi comercial global pe fondul criticilor ca exporturile chineze ieftine afecteaza locurile de munca din Statele Unite, potrivit USA Today. Declaratia comuna a liderilor G20 a incercat sa recreeze unitatea care a caracterizat acest summit in timpul crizei financiare, insa diviziunile profunde, mai ales cele dintre SUA si China, au facut ca negociatorii celor 20 de state sa lucreze toata noaptea pentru a ajunge la forma care sa fie pe placul tuturor participantilor.

Presedintele Barack Obama a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca SUA si-au atins doar o parte din obiectivele vizate inaintea summitului G20. Pe langa problema aprecierii monedei chineze, SUA nu au reusit nici sa incheie un acord de liber schimb cu Coreea de Sud.

Pe de alta parte, alti lideri au incercat sa infatiseze summit-ul ca un succes, prezentand angajamentele de a lupta impotriva protectionismului si a elabora anul viitor liniile directoare care sa ajute la identificarea dezechilibrelor globale.

Reuters arata ca liderii G20 nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste modul de a identifica dezechilibrele globale care reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii economice, angajandu-se doar la o discutie pe o serie de indicatori in prima jumatate a anului viitor.

Tarile G20 s-au angajat insa sa "mearga spre un mecanism de schimb valutar determinat mai mult de piata", acest lucru urmand a fi facut prin "stimularea flexibilitatii ratelor de schimb care sa reflecte fundamentele economice si prin abtinerea de la devalorizarea competitiva a monedelor", arata The Telegraph.

De asemenea, economiile avansate, inclusiv cele cu moneda de rezerva, vor fi vigilente cu excesul de volatilitate si miscarile dezordonate ale ratelor de schimb. Aceste actiuni vor contribui la atenuarea riscului volatilitatii excesive in fluxurile de capital cu care se confrunta unele tari in curs de dezvoltare.

Liderii tarilor G20 au mai stabilit ca "vor rezista protectionismului in toate formele sale".

Totodata, s-a stabilit ca bancile "semnificative la nivel mondial" vor avea standarde mai stricte privind capitalul, lichiditatea si evaluarea riscurilor.

Punctul central al summit-ului a fost reprezentat de acuzatiile Washingtonului ca Beijingul isi mentine in mod artificial moneda devalorizata pentru a obtine un avantaj comercial. Grupurile de lobby americane arata ca un yuan slab afecteaza locurile de munca din SUA, deoarece capacitatile de productie se muta in China pentru a profita de costurile fortei de munca si de moneda subevaluata.

Un yuan mai puternic ar micsora deficitul comercial al SUA cu China si ar incuraja companiile chineze sa vanda mai multe produse consumatorilor autohtoni, in loc sa se bazeze pe consumatorii din Statele Unite si alte tari ca sa cumpere bunuri chinezesti la preturi scazute.

Pozitia SUA a fost insa subminata de decizia Fed de a tipari 600 miliarde de dolari pentru a sustine cresterea economica, masura a dus la slabirea dolarului. Celelalte tari vad insa acum America ca un producator de inflatie, acesta fiind si un argument folosit de unele tari pentru a nu sustine planul SUA.