Ministrul bulgar al Finantelor a anuntat ca "asteapta ca decizia privind salvarea Irlandei (bailout) sa fie luata intr-o saptamina", EUobserver notind ca ar putea fi vorba de o gafa de proportii. Reamintim ca guvernul Irlandei - tara cu un deficit bugetar urias - sustine ca tara nu are nevoie de o astfel de solutie extrema, similara cu cea aplicata de Comisia Europeana in cazul Greciei.

Simeon Djankov a facut aceasta declaratie intr-o discutie cu ziaristii dupa o intilnire a ministrilor Finantelor din UE. Djankov a mai spus ca intilnirea ministrilor s-a axat doar pe deficitului bugetar al Irlandei.

UPDATE 1: (15.03) Guvernatorul Bancii Centrale a Irlandei a declarat pentru televiziunea publica din Dublin ca se asteapta ca Guvernul sa accepte un imprumut de "zeci de miliarde de euro" de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Irlanda este supusa presiunilor de a accepta un ajutor financiar din partea Europei, dupa ce pierderile sectorului bancar intern au fost acoperite cu imprumuturi guvernamentale.

O misiune a Uniunii Europene si FMI a ajuns joi in Irlanda pentru a evalua situatia finantelor publice si a sectorului bancar din aceasta tara.

Cotidianului Irish Independent a scris marti ca autoritatile din Irlanda sunt pe punctul de a accepta un ajutor financiar european pentru bancile locale, in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a nu fi puse in situatia de a cere un pachet de salvare similar celui acordat Greciei.

"Pentru a nu fi fortati sa accepte un plan de salvare pentru intregul stat, ministrul de finante Brian Lenihan este gata sa accepte o injectie de capital pentru banci pentru a stabiliza euro si a calma pietele", noteaza cotidianul citat.

Irish Independent mai scrie ca, in urma presiunilor Bancii Centrale Europene (BCE), premierul Brian Cowen a indicat luni seara ca Guvernul ar putea accepta o injectie masiva de capital, insa doar pentru banci. Luni, Brian Cowen a declarat ca, desi Irlanda are un deficit urias, tara sa nu va solicita ajutorul financiar al Uniunii Europene sau al Fondului Monetar International.