Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a acuzat vineri Statele Unite ale Americii ca duc un razboi al valutelor "inadmisibil" pentru a-si rezolva propriul deficit bugetar, relateaza AFP.

"Ceea ce fac Statele Unite pentru a-si rezolva deficitul bugetar, fara sa se preocupe de ceea ce se intampla in alte tari, este inadmisibil", a afirmat Lula, la Rio, cu ocazia primirii premiului Personalitatea anului Franta-Brazilia. Guvernul brazilian denunta regulat devalorizarea dolarului, care ii prejudiciaza industria si exporturile.

Cu cateva saptamani inainte de a-si termina cel de-al doilea mandat, Lula s-a declarat fericit ca "Brazilia devine unul dintre marii actori ai lumii".

"Inainte, in forurile internationale, Brazilia trebuia sa spuna 'Amin'", a spus Lula, care a adaugat ca astazi Brazilia isi poate permite sa critice "razboiul valutelor". "In relatiile internationale, nu mai exista tari bogate si sarace, ci tari care se respecta si se fac respectate", a subliniat fostul muncitor metalurgist.

Lula va parasi functia de presedinte al Braziliei in data de 1 ianuarie, cand va fi inlocuit de protejata sa, Dilma Rousseff.