Cele cinci metode de control indirect al veniturilor impozabile au fost incluse in Codul de Procedura Fiscala iar in prezent procedura de aplicare este in curs de elaborare, a declarat Dragos Bogdan, vicepresedinte ANAF pentru HotNews.ro. De asemenea, se mai afla in curs de elaborare legislatia pentru impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, a mai explicat acesta. Aceasta masura este inclusa si in Acordul cu FMI.

Procedura de aplicare a celor cinci metode de control indirect al averilor va fi publicata pana la sfarsitul anului prin Ordin al Presedintelui ANAF, a mai spus Dragos Bogdan.

HotNews.ro a detaliat la inceputul lunii octombrie proiectul legislativ pe acest subiect, publicat de catre ANAF. Vicepresedintele Agentiei a explicat, din nou, ca este vorba despre o serie de metode utilizate de catre majoritatea administratiilor fiscale din Uniunea Europeana. "Astfel, se poate vorbi despre o largire a bazei de impozitare". Vor fi verificati, in special, contribuabilii din domeniile predispuse la evaziune fiscala, a mai precizat acesta.

In plus, ANAF lucreaza la elaborarea legislatiei pentru impozitarea persoanelor fizice cu venituri mari, a mai declarat Dragos Bogdan.

Aceasta masura era prevazuta in acordul cu FMI cu termen - sfarsitul lunii august. "Ȋn conformitate cu recomandările misiunii de asistenţă tehnică a FMI, lucrăm la un proiect de ordonanţă ce cuprinde şi alte prevederi referitoare la impunerea persoanelor fizice cu averi mari, având ca termen pentru emitere sfârşitul lunii august", se arata in Scrisoarea de intentie catre FMI din luna septembrie.

ANAF s-a angajat ca pana la finele acestui an sa infiinteze o structura specializata pentru impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari.