Hotararea "privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionate a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 897 din data de 31 decembrie 2010 (vezi documentul atasat). Actul normativ contine formularele necesare firmelor si persoanelor fizice pentru declararea obligatiilor de plata la bugetul de stat. Declaratia se va depune incepand cu luna februerie, pentru obligatiile aferente lunii ianuarie 2011.

Declaratia unica privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se utilizeaza pentru declararea contributiilor sociale datorate, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2011, cu termen de depunere pana la data de 25 februarie 2011, arata Actul normativ.

Persoanele fizice si juridice vor depune declaraţia lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale. Declaratia se va depune in format electronic sub forma unui fisier .PDF (conform anexei 1 la Hotarare) care are atasat un fisier .XML (descris in anexa 8 la Hotarare) prin intermediul portalului "e-Romania".

Pentru depunerea declaratiei, mai arata actul normativ, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii 455/2001 privind semnatura electronica.

Pana la data de iulie 2011, declaratia se poate depune si in format electronic, pe suport electronic insotit de formularul prevazut in Anexa 1 la Hotarare - in format hartie. ​

Potrivit consultantului fiscal Adrian Benta, in perioada 30-31 Decembrie 2010, au fost publicate un numar de aproximativ 20 de acte normative ce modifica legislatia finaciar-contabila sau fiscala si introduc noi obligatii pentru operatorii economici.

Potrivit specialistilor, in 2010 au fost emise circa 120 acte normative cu caracter fiscal, adica aproximativ unul la 3 zile.