"Volksbank trebuie sa isi rezolve problemele din Bucuresti, care nu nu sunt nici usoare si nici ieftin de rezolvat – numai probleme de imagine ar trebui sa fie corectate printr-un contract de 2,5 milioane de euro incheiat cu o firma de media”, noteaza cotidianul austriac Der Standard.

  • Sotul unei directoare supraevalua proiectele, adancind pierderile bancii

Relatia dintre VB Romania si centrala din Viena a bancii s-a deteriorat, se mai arata in articol. "Bancherii de la Bucuresti au cerut în 2009 recunoasterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, însa autoritatile din centrala au decis ca acestea sa fie de 34 milioane euro", mai noteaza ziarul austriac. Înca din 2008 s-a aflat ca la unele sucursale au aparut pierderi “ciudate”, prin creditele neperformante acordate. Ulterior, verificarile au aratat - cu ajutorul companiei KPMG- ca sotul unei directoare a supraevaluat cateva proiecte. S-a ajuns la demisii, concedieri, dar problemele nu s-au oprit aici, mai arata Der Standard. Doi dintre sefii Volksbank România au fost obligati "sa îsi faca bagajele" în martie 2010, iar sumele pe care trebuie sa le primeasca sunt înca negociate, mai scriu ziaristii austrieci.

  • In Romania, banca trebuie sa faca fata unor procese tot mai costisitoare

Nu se poate institui o relatie directa intre cresterea unor comisioane instituite de Volksbank in acea perioada si intentia de recuperare a creditelor, dar Volksbank a inceput sa fie nevoita sa faca fata unor procese tot mai costisitoare din cauza costurilor considerate “abuzive”. Cea mai recenta sentinta intrata in posesia HotNews.ro este din aceasta luna. (vezi atasament).

BNR a incercat rezolvarea problemelor, impunand alte politici de recrutare si implicandu-se direct in deciziile bancii, potrivit ziarului austriac. Au fost emise acuzatii la adresa unuia dintre cei doi manageri, legate de un proiect imobiliar privat. De asemenea, s-a ajuns la evaluari negative ale BNR privind activitatea Volksbank.

  • Proiectul Buchfink (Cinteza, in romana): "Trebuie rezolvata problema B."

Der Standard mai scrie ca BNR ar fi sustinut-o pe directoarea concediata, ceea ce a înrautatit relatiile cu banca centrala. "BNR, sub coordonarea guvernatorului Mugur Isarescu si a sefului Directiei de Supraveghere Nicolae Cinteza, a facut recomandari foarte dure catre Volksbank România, care au fost incluse de bancherii de la Bucuresti în "Proiectul Buchfink" (Cinteza în limba germana - n.red.)", mai arata ziaristii de la Der Standard. Oficialii BNR le-ar fi impus celor de la Volksbank România anumiti head hunteri si s-ar fi implicat în toate deciziile importante ale bancii, continua ziarul austriac. "Iata un extras din Proiectul Buchfink: "Trebuie rezolvata «problema B.» (este vorba despre directoarea concediata, noteaza Der Standard), dar asta trebuie agreat mai întâi cu Cinteza. El are autoritatea sa ne dea sfaturi cu privire la ocuparea postului din consiliul de supraveghere", se arata în articol, care citeaza o sursa din banca.

  • Imaginea trebuie spalata. Cine sa se ocupe de asta?

Banca intentioneaza sa isi îmbunatateasca "atmosfera proasta" printr-un proiect în care va investi 2,5 milioane de euro, noteaza ziarul. In noiembrie anul trecut, conducerea Volksbank International si österreichische Volksbanken a aprobat, la cererea lui Friedrich Boschert, colaborarea cu Intact Media Group (IMG). Prin acest contract, IMG ar trebui sa corecteze imaginea publica negativa a bancii "prin serviciile sale media ", mai scrie ziarul austriac. Contractul se va derula pâna la sfârsitul anului 2011, iar costurile totale sunt de 2,544 milioane euro, suma care va fi achitata în cinci transe, din care 500.000 euro au fost deja transferati, continua Der Standard. "Intact Media Group apartine familiei lui Dan Voiculescu, politician si colaborator al fostei Securitati", conchid ziaristii austrieci

Citeste si: Un raport de audit sau ce sta in spatele unor stiri de presa si

Cum se fura o banca din interior