Indatorarea statelor reprezinta "cea mai mare amenintare" pentru prosperitatea Europei, a afirmat vineri la Davos (Elvetia) cancelarul german Angela Merkel, citata de AFP.

"Datoria este cea mai mare amenintare pentru prosperitatea acestui continent. Pentru aceasta trebuie sa luptam hotarati impotriva ei", a spus Merkel.

Cancelarul german a reafirmat angajamentul sau pentru euro - "moneda noastra", care va fi aparata pentru a proteja constructia europana.

"Daca euro va esua, atunci Europa va esua", a subliniat ea. "Euro este moneda noastra si este mai mult decat o moneda. Este incarnarea Europei de astazi", a adaugat cancelarul german.

Angela Merkel a reamintit necesitatea intaririi reglementarilor financiare. "Ce se va intampla daca o mare banca sistemica falimenteaza? Ce putem face noi pentru a evita sa recurgem la banii contribuabililor?", s-a intrebat Merkel, facand referire la bancile al caror faliment ar avea consecinte grave asupra intregului sistem economic.

Ea s-a pronuntat asupra incheierii rapide a negocierilor supranumite "Doha" asupra liberalizarii comertului mondial, "o extrema importanta", potrivit acesteia.

"Suntem la cativa metri de linia de sosire", a mai spus ea.