Portugalia nu are nevoie de un plan de salvare pentru a face fata situatiei bugetare dificile, a declarat vineri premierul demisionar, Jose Socrates, citat de AFP.

"Portugalia nu are nevoie de un plan de salvare si imi voi mentine aceasta pozitie pentru a-mi apara tara. Nu vreau acest lucru pentru tara mea deoarece stiu ce a insemnat pentru Irlanda si Grecia", a spus Socrates in timpul unei conferinte de presa dupa summitul UE de la Bruxelles.

Portugalia trebuie sa se afirme ca o tara capabila sa-si rezolve propriile probleme, a subliniat el, calificand "copilareasca" ideea de a apela la Fondul de sprijin din zona euro pentru a ajuta tara.

Premierul portughez Jose Socrates si-a prezentat miercuri demisia, dupa ce Parlamentul a respins masurile de austeritate propuse de guvern. El a avertizat ca o eventuala criza politica ar avea "consecinte dezastruoase" pentru tara.

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, a estimat joi ca Portugalia va avea nevoie de 75 miliarde de euro in cazul in care autoritatile vor decide sa apeleze la un ajutor financiar european. Totodata, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a aratat ca este "indispensabil" ca Portugalia sa isi mentina eforturile planificate de reducere a deficitului bugetar si reformare a economiei, in ciuda demisiei premierului Jose Socrates.