Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, considera ca actuala criza economica mondiala pledeaza pentru mai multa interventie a statului si mai putin laisser-faire, unul dintre principiile liberalismului, relateaza AFP.

"In conceptia unui cadru macroeconomic nou pentru o lume noua, balanta va inclina, cel putin o perioada, mai putin in favoarea pietei si mai mult in favoarea statului", a afirmat Strauss-Kahn.

"Schema veche a mondializarii a adus multe lucruri, scotand sute de milioane de oameni din saracie. Dar aceasta mondializare are un cost ascuns: un ecart mare si in crestere intre bogati si saraci", a spus el, potrivit textului discursului sau transmis presei.

"In conditiile in care mondializarea schimburilor este asociata cu o reducere a inegalitatilor, mondializarea financiara, care este marele eveniment al ultimilor ani, le-a accentuat", crede Strauss-Kahn, in acest discurs care va fi sustinut in fata studentilor unei universitati din Washington.

"Inegalitatea ar putea sa fi fost una dintre cauzele tacute ale crizei (...) Pe termen lung, o crestere durabila va trebui sa fie insotita de o distributie mai echitabila a veniturlor", considera seful FMI.

In opinia sa, cresterea economica mondiala se va stabiliza "in jur de 4,5% in acest an", in conformitate cu previziunile FMI din ianuarie. Strauss-Kahn s-a declarat insa "ingrijorat de eventualitea ca Europa sa aiba o crestere slaba in anii urmatori".