Creşterea constrângerilor in privinta productiei de petrol limiteaza oferta, in vreme ce cererea -in special venita din economiile emergente- este in crestere, avertizeaza Fondul Monetar International intr-un studiu vizand piata petrolului. In opinia cercetatorilor FMI, preturile vor ramane ridicate iar Statele ar trebui sa ia in considerare surse alternative de energie.

Stirea se actualizeaza. Vezi in atasament intreaga analiza a Fondului

Preţul petrolului a depăşit în această săptămână 120 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate. Preţul petrolului Brent, una dintre cotaţiile de referinţă la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril în ultimele cinci zile, atingând miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril.

Simularile noastre arata ca o scadere cu 1 punct procentual a ofertei de ţiţei ar încetini creşterea economiei mondiale cu 0,25% pe termen mediu si lung, mai spun autorii analizei.

consum per capita

consum per capita

Foto: Hotnews

De asemenea, mai arata documentul, petrolul are o pondere de 33% în totalul surselor primare de energie, urmat de cărbune, cu 28% şi gaze naturale, cu 23%.

În prezent, China este cel mai mare consumator mondial de energie, deţinând o pondere de 11% în consumul mondial de petrol, iar evoluţia viitoare a consumului de energie va depinde în mare măsură de continuarea creşterii rapide a PIB-ului Chinei, mai precizeaza experţii FMI.

O creştere de 10% a preţului la petrol duce la o scădere cu numai 0,2% a cererii mondiale, ceea ce înseamnă că o creştere permanentă cu 10% a preţului la ţiţei ar reduce cererea cu 0,7% în 20 de ani. Pe de altă parte, o creştere de 1% a veniturilor rezultă într-o creştere cu 0,68% a cererii de ţiţei.

50% din consumul mondial de petrol provine din domeniul transporturilor, urmând industria petrochimică şi alte utilizări, în afara sectorului energetic.

La o scădere anuală cu 1% a nivelului de producţie, pe o perioadă de 20 de ani, creşterile cumulative de preţuri la petrol vor urca la 200%.

Una dintre concluziile analizei FMI este că "piaţa petrolului şi a altor produse energetice a intrat într-o perioadă de penurie accentuată". Si analistii Fitch Ratings anticipeaza cotatii mai mari pentru petrol, acestea urmand sa incetineasca ritmul de crestere a PIB-ului mondial, potrivit raportului trimestrial privind perspectivele economiei globale.

Agentia de evaluare financiara a majorat si estimarile referitoare la inflatie si anticipeaza ca autoritatile monetare vor reactiona mai curand decat anticipa initial pentru a tempera majorarile de preturi. "Cresterea pretului petrolului in urma escaladarii tensiunilor politice din Orientul Mijlociu reprezinta un impediment semnificativ pentru redresarea economiei mondiale. In consecinta, Fitch se asteapta ca cresterea economica sa incetineasca la 3,2% in 2011 si 2012, dupa ce in 2010 a atins 3,8%", a declarat Maria Malas-Mroueh, director la departamentul pentru ratinguri suverane al Fitch. Totodata, presiunile inflationiste s-au amplificat atat in economiile avansate cat si in cele emergente, sporind dilema referitoare la strategie a multor autoritati monetare, a adaugat Malas-Mroueh.