Una din temele ultimelor luni este legata de situatia Greciei si modul in care posibilul efect de contagiune ar putea afecta si restul economiilor europene, printre care si pe cea a Romaniei. Mihai Tanasescu, senior adviser la Fondul Monetar International a stat de vorba cu reporterii HotNews, abordand subiecte legate de scenariile tot mai vehiculate privind prelungirea crizei globale, situatia din Grecia si impactul asupra Romaniei.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

Rep: Domnule Tanasescu, intra Grecia in faliment, iese din Euroland, care sunt scenariile de baza si ce inseamna de fapt falimentul unei tari?

Mihai Tanasescu, senior adviser FMI: As porni altfel discutia, intrebarea fiind foarte complicata. Momentan, Grecia se afla intr-un program de monitorizare foarte buna, atat din partea FMI cat si a CE. Ca urmare a programului aprobat anul trecut a facut niste pasi importanti pentru a-si reechilibra problemele cu care se confrunta inclusiv la nivelul credibilitatii pe plan financiar. In acelasi timp, Grecia trece printr-o perioada foarte complicata in sensul ca perceptia pietei este foarte proasta, CDS-urile au crescut foarte mult… Acest lucru se datoreaza datoriei publice foarte mari si in acest moment sunt discutii aprinse intre guvernul grec pe de o parte si FMI si Comisia Europeana pe de alta parte in sensul ca Grecia are nevoie de reforme structurale care sa o conduca la rebalansarea acestor dezechilibre.

Problema defaultului unui stat se traduce prin incapacitatea unei tari de a-si achita datoriile pe care le are la creditorii privati. Sunt multe exemple in istorie de tari care au trecut prin aceasta faza.

Rep: Credeti in varianta falimentului?

M.T.: Nu, nu cred ca in momentul de fata Grecia risca un default, cata vreme ancorele pe care le are in spate- UE, FMI- sunt foarte solide. Dar aceste organisme doresc la randul lor de la Grecia sa fie mai determinata in aplicarea reformelor, in a demonstra ca poate sa isi rebalanseze aceste dezechilibre prin eforturi proprii, dar beneficiind si de ajutor international.

Rep: Care sunt urmatoarele etape in calendarul relatiei cu grecii?

M.T.: Saptamana viitoare, in 28 iunie, Parlamentul elen ar urma sa aprobe noul pachet de reforme iar in 3 iulie zona Eurogrupului se va intalni pentru a lua o decizie in sprijinirea Greciei. Aceasta secventa pe termen scurt arata ca Grecia are sustinere puternica pe plan international pentru a depasi acest moment dificil cu care se confrunta. Vreau sa mai fac un singur comentariu: Grecia a facut eforturi sustinute pentru a-si face corectiile necesare. Este insa nevoie si de o solidaritate la nivelul societatii elene...

Rep:Dar aceasta solidaritate lipseste...

M.T.: Da, in momentul de fata aceasta solidaritate nu este foarte bine inchegata.

Rep: Revin cu intrebarea de la inceputul discutiei noastre. Care e probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro, sa isi reia drahma samd

M.T.: Nu cred intr-un asemenea scenariu. E drept, pe parcursul implementarii acestui proiect- euro- unele tari au avut evolutii diferite. Unele au castigat in competitivitate iar altele au pierdut in competitivitate. De aici si aceste “imbalance”-uri la nivelul intregii zone. In momentul de fata se mizeaza pe solidaritatea europeana si pe corectiile necesare care trebuie facute pentru imbunatatirea soliditatii monedei europene. Cred ca euro va exista in continuare, chiar daca desigur, trece prin turbulente in momentul de fata.

Rep: In ce masura Romania poate fi afectata de criza din Grecia? Care sunt canalele posibile de contagiune?

M.T.: Vedeti, intrebarea e legata de un worst case scenario, legat de un default al Greciei- in care eu nu cred. Traim insa intr-o lume globalizata, in care pietele financiare sunt interconectate, in care pietele comerciale sunt interconectate, in care o anumita deterioare a unui segment duce la deterioarea pe intreg lantul. Aceasta deterioare aduce insa si o soliditate, nu doar o vulnerabilitate. Daca se va intampla, canalul care va fi puternic afectat va fi canalul sistemului financiar. Dar as sublinia aici ca Romania are printre cele mai bune mecanisme de supraveghere in Europa. Potentialele riscuri vor fi insa minimizate prin masurile pe care Banca Centrala le-ar lua in asemenea situatii.

Rep: Desigur sunteti la curent cu discutia privind reorganizarea teritoriala. Cum vedeti acest demers?

M.T.: Este un proiect romanesc, e o problema interna a Romaniei, care nu afecteaza in niciun fel relatia cu Fondul. Noi privim acest program al Romaniei cu incredere, urmeaza revizuirea de luni 27 iunie. Reorganizarea teritoriala nu e un subiect care sa puna in umbra dicutiile dintre Romania si Fond.

Rep: Dl presedinte al BCE, Jean-Claude Trichet a propus infiintarea unei functii de ministru de Finante al UE. Cat de plauzibil este un asemenea demers?

M.T.: Exista preocupari din partea tuturor pentru o imbunatatire a guvernantei. Europa isi cauta modelul cel mai potrivit pentru a merge inainte si a-si consolida pozitia international. Dar acest proiect incumba un alt tip de organizare a Europei. E insa nevoie de timp, de un alt tip de constructive si de administratie europeana pentru a realiza dezideratul domnului Trichet. Acum este important sa consolidam institutiile de care dispunem si de a le face mai coerente in a putea rezolva aceste problem cu care Europa se confrunta.

Rep: Se reintoarce criza, d-le Tanasescu? Se aud tot mai multe voci care vorbesc despre asta.

M.T.: Exista riscuri care pot sa conduca la o prelungire a acestei crize. Aceste riscuri sunt legate de o incetinire a cresterii economice la nivel mondial. Atat in SUA ca principala forta economica, la fel ca si in China, India, Brazilia, prognozele arata o incetinire a cresterii. Exista apoi ingrijorari legate de ajustarea din zona periferica a UE. Nu in ultimul rand, robustetea sistemului financiar, unde persista anumite slabiciuni. Sistemul nu este sanatos complet… Toate aceste elemente adunate genereaza riscul unei prelungiri a crizei si temeri din partea populatiei. E limpede ca suntem intr-o alta faza, in care avem nevoie de solutii mai puternice si de o consolidare mai rapida a sismului financiar. De aceea cred ca in momentul de fata este important sa ne focalizam pe prevenirea unor probleme viitoare si pe o accelerare a sistemului financiar international.