Economia mondiala se confrunta cu riscuri "in crestere" si "optiunile de masuri" de sustinere sunt "mai reduse decat inainte", a declarat sambata directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde. citata de AFP.

Christine LagardeFoto: Reuters

"Dezvoltarile din aceasta vara au indicat ca suntem intr-o noua faza periculoasa. Miza este clara, riscam sa vedem fragila relansare deraind. Asa ca trebuie sa actionam acum", a avertizat seful FMI.

Raman insa solutii si actiunile de maniera hotarata "vor ajuta la disiparea indoielilor", a adaugat ea, intr-un discurs sustinut la Jackson Hole, in vestul Statelor Unite, cu ocazia seminarului international de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Reserve.

"Economia mondiala continua sa creasca dar nu suficient, inca. Unele dintre cauzele principale ale crizei din 2008 au fost abordate dar nu de maniera adecvata", a spus Christine Lagarde, potrivit textului discursului sau, distribuit presei.

Aceste riscuri "au fost agravate de deteriorarea increderii si sentimentul in crestere ca responsabilii politici nu au convingerea, sau pur si simplu vointa, de a lua deciziile necesare", a adaugat ea.

Reducerea deficitelor "ramane un imperativ" dar politicile macroeconomice "trebuie sa sustina cresterea", avertizeaza directoarea FMI. "Politicile monetare trebuie sa ramana permisive, riscul recesiunii este mai ridicat decat cel al inflatiei", a subliniat ea.

In Europa, tarile trebuie sa-si rezolve problemele de indatorare si bancile "au nevoie de o recapitalizare urgenta".

In Statele Unite, responsabilii politici trebuie sa "gaseasca justul echilibru" intre reducerea datoriei si sustinerea cresterii iar problemele legate de sectorul imobiliare, precum confiscarile sau preturile in scadere ale caselor trebuie reglate.

Vineri, presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke, in cadrul aceleiasi conferinte, ceruse si el guvernului si Congresului sa ia masuri bugetare pentru a completa actiunea Fed de sustinere a celei mai mari economii a lumii.