Moda demolarilor de sambata dimineata face noi victime. Dupa Maria Rosetti nr. 38, de aceasta data i-a venit venit randul casei de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 92, o constructie unica in Bucuresti, proiectata de arhitecta Henriette Delavrancea in stilul celebrelor vile de la Balcic. Culmea este ca Ministerul Culturii declansase procedura de clasare a imobilului, in urma cu cateva zile, iar daca nu ar fi fost demolata simbata, 12 decembrie, casa ar fi fost de neatins, devenind monument.

Potrivit vecinilor, demolarea a inceput in jurul orei 8 dimineata, iar pana la pranz a fost pusa la pamant mai bine de jumatate din casa. Muncitorii s-au oprit din treaba in jurul orei 14.00 din cauza unei probleme tehnice la excavator. Intre timp, in fata casei, s-au strans cateva ONG-uri, incercand sa impiedice demolarea.

“Cand am ajuns, i-am somat sa opreasca lucrarile. Oricum, nu mai lucrau fiindca, din ce am inteles, aveau o problema la excavatotor. Am chemat Politia, le-au verificat actele, dar in final au spus ca nu este de competenta lor. Au venit si cei de la ISC, dar nu au avut ce face. Demolarile de sambata dimineata vad ca au devenit o obisnuinta, mai ales cand sunt la limita legalitatii”, ne-a spus presedinta fundatiei PRODOMO, Roxana Wring.

In final, la fata locului au venit si reprezentantii Directiei Inspectie Sector 1. Acestia au declarat ca proprietarul efectueaza lucrarile in baza unei autorizatii de demolare emisa de Primaria Sector 1 pe 13 octombrie. De asemenea, au spus ca au primit instiintare de la MCC, ca s-a declansat procedura de clasare si le-au cerut muncitorilor sa opreasca lucrarile pana luni, cand se va lamuri situatia.

Roxana Wring spune ca a cerut printr-o scrisoare Primariei sectorului 1 sa pazeasca imobilul, tocmai ca sa nu se ajunga in aceasta sittuatie. “Stiam ca, o data declansata procedura de clasare, proprietarul va incerca sa demoleze casa. Fiindca din momentul in care Ministerul spune ca se claseaza, pana cand proprietarul este instiintat, trec cateva zile, suficient timp sa termine ce avea in gand. Noi am cerut asta, insa cei de la Primarie ne-au spus ca nu pot asigura paza pana nu se face oficial clasarea”, spune aceasta.

Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1, spune ca atat timp cat Directia pentru Cultura din cadrul Ministerului Culturii a dat aviz favorabil pentru demolare, nu au avut ce face. “Cred ca Ministerul Culturii ar trebui sa hotarasca odata ce se demoleaza si ce se pastreaza. Daca omul a venit cu aviz de la ei ca poate demola casa, eu nu pot sa nu-i dau autorizatie fiindca ma acuza de abuz in serviciu. ONG-urile ar trebui, mai bine, impreuna cu Ministerul Culturii, sa inventarieze casele din oras sa vedem ce avem valoros si ce nu si sa faca o lege ca lucrurile sa fie clare. Eu nu pot sa pazesc o proprietate privata, ca sa nu se demoleze o casa, atat timp cat proprietarul are o autorizatie de demolare legala”, a spus acesta.

In replica, Petre Guran, consilierul ministrului Culturii, Theodor Paleologu, spune ca, daca Primaria sector 1 ar fi vrut sa faca mai mult, ar fi facut. “Administratia locala sector 1 poate, din lunga experienta pe care o are, sa-si dea seama cand un aviz de la Directia pentru Cultura este emis ilegal. In cazul de fata, caracterul ilegal al acestui aviz era usor de identificat, dat fiind autorul casei si faptul ca se afla in aria de protectie a doua monumente si ar fi putut alerta Ministerul. Cu atat mai mult cu cat nu era caderea Directiei de Cultura Bucuresti sa emita acest aviz ci a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si a Directiei Monumentelor Istorice”, spune Petre Guran.