Functiune: cladire de birouri si servicii;

Foto:

Oras: Bucuresti, Splaiul Unirii;

Arhitect/Birou arhitectura: DSBA; Dorin Stefan, Ciprian Manda (sef de proiect), interior design+mobilier: Ciprian Manda;

Beneficiar: Dan Cutui, Falcon Electronics;

Suprafata construita: 1600 mp;

An finalizare: 2011;

Cost investitie: cca. 1,5 milioane euro;

Cum poate arata o cladire de birouri? Ce poate aduce nou, ca design, dupa ce s-au construit mii de astfel de imobile in intreaga lume? Sunt doua intrebari pe care si le pune fiecare arhitect si tot mai multi bucuresteni, nauciti fiind de monotonia cutiilor de sticla, fara personalitate, presarate peste tot in oras. In aglomeratia de cladiri industriale, gri si dezlanate, de pe Splaiul Unirii, si-a facut loc de curand o cladire care socheaza prin contrast si atitudine asa cum te socheaza Centru Pompidou din Paris, cand il vezi prima data: Unirii Factory.

Unirii Factory este situata pe Splaiul Unirii, vis-a-vis de Asmita Gardens. Printre fabricile gri si spatiile de birouri monotone de pe malul Dambovitei este o aparitie atipica datorita designului masinist si materialelor folosite care te duc cu gandul la utilajele de mari dimensiuni si marcajele rutiere:

„Intr-o zona de servicii am <> o imagine poate uzata moral (sau special aleasa ca uzata, pentru a o provoca), tipica pentru servicii (industriale): tabla, dungi galben cu negru, profile si gratare metalice aparente si vopseaua ca finisaj de baza. O incinta din filmele cu masini casate, lustruita si pusa in vitrina. Ne-a interesat sa punem in vitrina ceea ce adesea evitam. Am cautat si am gasit un client interesat sa se reprezinte si prin vitrina, nu doar prin ceea ce pune in vitrina. Ciprian, pasionat de caroserii de masina si bricolor, a adus in arhitectura <> din spatele saloanelor auto: prelata de pe Lamborghini intorsa pe dos. Curtea vechiului SMT razbunata in Bucuresti”, spune Dorin Stefan, arhitectul care a desenat-o. Pentru a-si desavarsi creatia, arhitectii au conceput mobilierul si interioarele cladirii in ton cu exteriorul.

Foto: DSBA, Ciprian Manda, Anda Stefan, Cosmin Dragomir;

Vezi din "Topul arhitecturii contemporane romanesti:"episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4si episodul 5.