Franta, Germania si Italia s-au hotarat sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa se alature Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), a scris Financial Times, citand oficiali europeni. Un diplomat american de rang inalt a declarat ca depinde de fiecare tara daca va intra in banca internationala de dezvoltare condusa de China, scrie Reuters. Declaratia vine intr-o perioada in care un numar din ce in ce mai mare de aliati apropiati ai SUA ignora presiunile Washington-ului de evitare a institutiei financiare ce poate deveni un rival al Bancii Mondiale.

Casa AlbaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Publicatia a apreciat ca decizia celor patru tari de a deveni membre ale AIIB a reprezentat o lovitura diplomatica majora pentru Washington, care pune sub semnul intrebarii daca noua banca va avea standardele de mediu si guvernanta necesare.

Banca este vazuta si ca un instrument de intarire a influentei Chinei in regiune, posibil pe seama celei a Statelor Unite.

Si Wall Street trateaza pe larg subiectul. Cele trei state europene au anuntat ca intentioneaza sa devina membre fondatoare ale Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura, (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), pe care Statele Unite o considera o posibila concurenta a Bancii Mondiale, a FMI si a Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, in care Washington-ul are o influenta semnificativa, informeza Mediafax citand Wall Street Journal.

Europenii si americanii insista ca banca sa respecte standarde inalte

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca a primit cu bucurie vestea privind aderarea celor patru tari europene la AIIB, dar a adaugat ca banca trebuie sa se conformeze standardelor acceptate international. "Cred ca este un lucru bun ca au aderat. Daca mai multe state membre o vor face, cred ca va fi si mai bine", a spus acesta jurnalistilor, in timpul unei vizite la Beijing.

"Exista insa inca un element. Asemenea noi organizatii trebuie sa se conformeze standardelor internationale. Este foarte important", a subliniat Schulz.

Totusi, purtatorul de cuvant al ministerului de externe chinez nu a dezvaluit ce tari au aplicat pentru a adera si a insistat ca banca va fi "deschisa, inclusiva, transparenta si responsabila".

Marti, un diplomat SUA de rang inalt a spus ca sunt semne de intrebare in privinta AIIB, dar decizia de aderare apartine fiecarei natiuni. "Mesajul nostru catre China a fost ca suntem pentru investitii in infrastructura dar vrem sa vedem clar ca aceasta banca va face inca de la inceput ceea ce si alte banci multilaterale de dezvoltare au facut din punct de vedere al guvernantei", a spus vice-secretarul de stat al SUA pentru Asia de Est si Pacific, Daniel Russel.

Deja sunt 26 de tari fondatoare, Japonia ramane alaturi de SUA

AIIB a fost lansata la Beijing anul trecut pentru a majora investitiile asiatice in transporturi, energie, telecomunicatii si alte proiecte de infrastructura. Este vazuta ca un rival al Bancii Mondiale, dominata de tarile din vest, si al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare.

La inceputul acestui an China a anuntat ca 26 de tari au fost incluse in categoria statelor fondatoare, majoritatea din Asia si din Orientul Mijlociu. Termenul stabilit de China pentru acceptarea tarilor cu statut de membri fondatori este 31 martie.

Japonia, Australia si Coreea de Sud sunt cele mai importante absente din AIIB, desi premierul australian Tony Abbott a declarat ca o decizie finala in privinta AIIB va fi luata curand. Coreea de sud a anuntat ca inca este in discutii cu China si alte tari in privinta unei posibile participari.

Cel mai mare rival al Chinei din zona, Japonia, detine cea mai mare participatie in Banca Asiatica pentru Dezvoltare (ADB), alaturi de Statele Unite. Institutia, prin statut, este condusa de un japonez.