Producția industrială a Argentinei a scăzut cu 21,2% în martie față de anul trecut, a anunțat miercuri agenția de statistică INDEC, cea mai gravă scădere de la pandemia Covid-19, în condițiile în care președintele libertarian Javier Milei promovează un pachet dur de austeritate, potrivit Reuters.

Javier MileiFoto: Juan Mabromata / Zuma Press / Profimedia

Noul guvern, care a moștenit o criză economică dură atunci când a preluat puterea în decembrie, este prins între a stabiliza finanțele șubrede ale țării sud-americane prin reduceri de costuri și a evita o potențială recesiune profundă.

Programul „drujbei” al lui Milei a ajutat țara să înregistreze excedente fiscale rare la începutul anului și a permis băncii centrale să își refacă rezervele, însă economia suferă, consumul, construcțiile și industria prelucrătoare fiind în scădere drastică.

INDEC a declarat că producția de mobilă a scăzut cu peste 40% în această lună, cea de electronice și unelte cu aproape 43%, în timp ce produsele din metal și mașinile au scăzut cu aproape 33%.

Mineralele nemetalice și metalele de bază au scăzut cu aproximativ 35%, iar automobilele și transporturile au scăzut cu 25%.