​Compania Speed Taxi din Bucuresti a lansat o aplicatie prin care poti chema un taxi de pe iPhone, insa fara a fi nevoie sa suni la dispecerat. Clientul completeaza adresa si face comanda, apoi primeste confirmarea si i se trimite atat indicativul masinii, cat si in cate minute soseste. Pe Android Market deja exista o astfel de aplicatie, trei firme romanesti de taxi lansand servicii de acest gen (Speed, As si Grant).

De ceva timp, o parte dintre firmele de taxi au descoperit ca merita sa-si extinda prezenta pe internet si au pe site-uri formulare prin care poti face comenzi, completand cateva campuri online. De cateva luni lucrurile au avansat, iar trei companii au aplicatii dedicate pentru Android, aplicatii care iti afiseaza pe telefon ce numar are masina de taxi si in cate minute va veni.

Companii care au aplicatii de acest gen in Android Market sunt Grant, Speed si As, iar acum a aparut o aplicatie si pentru iPhone, lansata de Speed Taxi.

Intr-o prima faza este identificata prin GPS pozitia utilizatorului pe harta, apoi trebuie completate manual celelalte detalii ale adresei si dupa ce este trimisa comanda, clientul va primi ca si confirmare indicativul masinii si in cate minute va sosi ea.

Unul dintre lucrurile importante tine de faptul ca pozitia utilizatorului este identificata automat prin sistemul GPS al telefonului sau prin triangulatie GSM. In plus sistemele Android au un mecanism de localizare pe baza retelelor wireless.

Astfel de aplicatii sunt utile mai ales pentru cei care se afla in spatii unde, fie nu pot vorbi la telefon (cum ar fi la teatru) sau, din contra, in spatii unde e foarte multa galagie (de exemplu petreceri). In plus, daca aplicatiile functioneaza cum trebuie sunt evitate posibilele neintelegeri legate de indicativul masinii sau de timpul in care trebuie sa vina. Un aspect util este pentru cei care nu cunosc limba romana si pot utiliza aplicatiile de acest gen fara a fi nevoie sa discute cu un operator.

Interesant este ca in Germania s-a ajuns mult mai departe: o aplicatie numita MyTaxi scoate companiile de taxi din joc fiindca pozitia exacta a celui care vrea un taxi este trimisa in cateva secunde taximetristilor liberi din zona care pot imediat sa preia comanda. Aplicatia a starnit controverse in randul companiilor de taxi, asa cum arata un articol al Der Spiegel.