Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul companiei Hewlett - Packard (HP) Romania si la sediile mai multor distribuitori ai acesteia, a anuntat miercuri autoritatea. 'Avem suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta al societatii HP Romania, manifestat printr-un comportament discriminatoriu in relatia cu unul dintre partenerii sai contractuali", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei, in urma unei plangeri privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre societatea HP Romania.

  • "Avem suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta al societatii HP Romania, manifestat printr-un comportament discriminatoriu in relatia cu unul dintre partenerii sai contractuali. Acest lucru poate afecta concurenta pe piata comercializarii consumabilelor pentru echipamente de printare marca HP si a serviciilor conexe", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei nici in ceea ce priveste vinovatia companiei investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

Daca, in cadrul investigatiei, comportamentul anticoncurential al companiei HP Romania va fi confirmat, Consiliul Concurentei poate aplica o amenda ce poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a intreprinderii sanctionate.

UPDATEOficialii HP au precizat pentru HotNews.ro ca "HP coopereaza cu autoritatile din Romania in cadrul unei investigatii privitoare la o plangere care face referire la un contract avand ca obiect consumabile pentru imprimanta".

Conform datelor IDC, HP a fost lider al pietei locale de PC-uri in al treilea trimestru al anului trecut, cu o cota de piata de peste 18%. Aceasta a crescut cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut. Aceleasi date arata ca HP si-a mentinut, de asemenea, si pozitia de lider de piata pe segmentul de imprimante in al treilea trimestru din 2011, ajungand la o cota de 60% pe segmentul de imprimante cu cerneala si respectiv de 36% pe segmentul de echipamente de imprimare cu laser.