​Dupa ce anul trecut in iunie noul protocol IPv6 a avut o zi de testare la nivel mondial, acum a sosit si ziua oficiala de lansare. Cateva mii de site-uri, furnizori de internet din 100 de tari dar si producatori de hardware precum Cisco si D Link participa inca de la inceput, anunta Internet Society. Protocolul IPv4 utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri, suntem pe cale sa atingem acest numar, iar furnizorii de internet trebuie sa investeasca atat in hardware cat si in software pentru a trece la IPv6 care permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese.

Internet Society anunta ca furnizori web, producatori de echipamente si site-uri mari de tehnologie participa la ziua oficiala de lansare a IPv6. Mai multe categorii de companii permit accesarea noului protocol cu ajutorul serviciilor hardware si software pe care le furnizeaza.

Vorbim de furnizori de servicii internet din 100 de tari, de la AT&T, Comcast, Free Telecom, Internode, KDDI, Time Warner Cable, pe lista fiind si RCS&RDS din Romania dar si de cunoscutii furnizori de echipamente Cisco si D Link. Facebook, Google, YouTube si Yahoo! sunt cele mai vizitate patru site-uri web si sustin inca din ziua lansarii noul protocol, iar Internet Society spune ca, faptul ca atatea companii mari s-au angajat sa sustina protocolul, este o dovada ca nu mai vorbim doar despre un experiment, ci de "un pas important in evolutia internet-ului".

Ziua mondiala a lansarii IPv6 este o garantie ca "internetul va ramane deschis si accesibil pentru toti, inclusiv pentru cei cinci miliarde care inca nu au avut acces la el", spun cei de la Internet Society care subliniaza ca sustinerea venita din partea a cateva mii de site-uri este o dovada ca organizatiile dau importanta acestui protocol si il considera esential pentru viitor.

Pe site-ul Internet Society este publicata o lista cu peste 3.000 de site-uri care sustin acest protocol, dintre care peste zece din Romania.

Furnizorii de internet s-au angajat ca noul protocol sa fie disponibil pentru cel putin 1% dintre abonatii care la data lansarii ar vizita unul dintre site-urile participante.

In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si IPv6 este solutia.

Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un numar suficient de adrese de internet pentru viitor. Se preconizeaza ca, pe masura ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive (cum ar fi telefoanele inteligente, autoturismele, contoarele de electricitate si aparatele electrocasnice) se vor conecta la internet.