Spionajul informatic pentru a se fura date confidentiale valoroase este practicat de toate guvernele lumii in mod curent,, a spus britanicul John Suffolk care conduce divizia de securitate a companiei chineze de telecom Huawei, citat de Australian Financial Review si de AFP. Totul vine in contextul in care s-a aflat ca hackerii chinezi au obtinut secrete militare cheie de la SUA si din Australia, insa declaratia e facuta de un reprezentant al unei companii banuite ca spioneaza pentru China.

John Suffolk de la Huawei spune ca nu e deloc surprins de scandalurile de cyber-spionaj la nivel inalt de care se discuta masiv. "Guvernele au facut mereu asta (...) Cruda realitate este ca toate guvernele lumii le cer serviciilior secrete astfel de lucruri", spune cel care conduce divizia de securitate a Huawei, companie de echipamente telecom care este banuita de autoritatile SUA ca spioneaza pentru guvernul chinez.

"Unii spun ca spionajul este a doua cea mai veche meserie din lume si adesea oamenii incearca sa obtina informatii secrete pentru a le furniza altora. Nu cred ca cineva din lume este surprins sa afle ca guvernele fac tot ce pot pentru a descoperi ce fac alte guverne din lume", spune britanicul.

"Guvernele trebuie sa se concentreze in liniste asupra pasilor pe care trebuie sa-i faca, acceptand ca nu trebuie sa aiba 100% incredere in alte guverne, indiferent de legi, politici si proceduri", mai spune oficialul Huawei, companie pe care Congresul american vrea sa o impiedice sa semneze contracte cu autoritatile din tara, motivand ca Huawei vrea sa intre pe piata americana pentru a culege date pe care sa le dea guvernului de la Beijing. Huawei a negat cu vehementa ca ar fi in slujba Beijing-ului.

Washington Post a scris marti ca hackerii chinezi ar fi furat informatii sensibile despre proiecte de echipamente militare avansate si design ale celor mai importante sisteme defensive americane.

Printre cele peste 20 de proiecte ce ar fi ajuns in mainile hackerilor chinezi se afla si proiecte de avioane militare moderne si nave, precum si sisteme americane de aparare antiracheta, unele elemente facand parte din programul Scutului european antiracheta la care participa si Romania.