Cind am auzit in ajunul Craciunului cas-a lansat portalul eRomania si ca a intrat in faza de “testare publica”, am crezut ca nu am auzit bine. Am scrisdin 2010 despre proiectul evaluat atunci din burta la 500 de milioane de europentru a afla la finalul lui 2012 cadeja s-au dat 8 milioane de euro pe el, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui,Drept & Internet - noutati si opinii.

Am intrat pe el chiar inainte de Craciun, pentru a iesi imediat - nu am inteles nimic din el. Am intrat dupa anul nou, in speranta ca s-a mai schimbat ceva. Era la fel de incremenit ca inainte. Discutind cu 3 amici, am zis ca ar fi bine sa trimitem si un feedback oficial. Si raportandu-ne laniste criterii deja dezvoltate pentru evaluarea de site-uri(pentru a incerca sa diminuam subiectivismul, pe cat posibil), am zis sa stam nu mai mult de 3 ore sa-l evaluam ca sa putem sa dam feedback punctual pe chestiuni care ar putea sa fie imbunatatite.A iesitun raport destul de detaliatpe care l-am trimis acum 2 zile catre Minsiterul Societatii Informationale.

Dar nu trebuie sa nu fii niciun expert ca sa vezi ca este un site (denumit pomposPortalul Democratiei Participative) sub orice critica. Doar doua chestiuni concrete:

1. Pagina principala a ceea ce se doreste a fi principalul portal public al Romaniei nu a mai fost actualizata de 2 luni.Ultima insemnare vizibila pe prima pagina este din 1 Decembrie 2013.

2. Inforumul efectiv - cel al democratiei participativeexista doar un singur fir de discutii intitulat -“Care este opinia dumneavoastră cu privire la prezentarea și funcționalitățile portalului e-România?”Sunt vreo 8 comentarii - toate pozitive si vreo 8 voturi (5 pozitive si 3 neutre).Acum 2 saptamani am facut un cont, am dat un vot negativ si am lasat un comentariu. N-a aparut nici pina in ziua de astazi(desi am anuntat MSI de raport si continutul lui acum 2 zile).

Au trecut din 2010 cel putin 4 ministri pe la MSI, care puteau sa iasa in fata si sa denunte acest simulacru de proiect(indiferent de stadiu) si sa incerce sa gaseasca responsabilii pentru aceasta batjocura fata de banii nostri. Nu numai ca nu au facut-o, dar au incercat sa dreaga busuiocul.

S-ar putea ca cei care au iesit acum cu acest site spre dezbatere publica sa aiba partea cea mai mica de vina, dar puteau cel putin sa faca doua chestii simple si utile:

  • sa recunoasca ca nu se pricep. Ca nu au vazut in viata lor cum functioneaza un site comercial sau necomercial care vrea sa informeze, ca nu stiu ce e aia vizitator unic, ca nu stiu ce este url-rewrite, ca n-au habar de ce e important sa pui ALT pe o imagine, etc.
  • sa apeleze la cei care stiu. Sa ofere o cafea celor ce au site-uri in top 50 ca vizite din Romania si sa le ceara parerea. Macar 5 veneau de curiozitate…

Pentru ca de fapt problema nu este la ei, ci la noi.La noi cei care ne obisnuimsa injuram in barba de cite ori auzim de sume de milioane de euro ce se scurg pe afaceri dubioase, iar atunci cind vine cite “o petarda” de genul eRomania pe domeniul unde se presupune ca suntem mai competenti ca ei, sa le ignoram ca pe toate celelalte pentru ca,nu-i asa?, oricum nu se va intampla nimic.

“Sunt mai dezamăgit de lipsa de reacție a industriei românești de online. În momentul în care știi că este spre “testare publica” un site care a costat 8 milioane de euro din banii publici și nu spui nimic (dar te pricepi foarte bine la domeniul respectiv), înseamnă ca fie te aștepți o sinecură viitoare din bani publici, fie ești o firmă indolenta cu privire la banii dați de tine către stat.”

Asa ca, mai ales daca lucrati in industria IT, data viitoare cind platiti bani catre bugetul public sa va aduceti aminte ca s-au dus in buzunarele unor baieti destepti care au facut un site cu 8 milioane de euro si care nu este nicimacar aproape de cea mai banala validare HTML. Iar istoria o sa se repete cu siguranta. Pentru ca voi ati fost OK cu asta in mod tacit.

Mai jos gasiti criteriile juridice analizate detaliate in detaliu, si care arata ca autorii site-ului sau cei care i-au verificat nu inteleg nimic din zona dreptului tehnologiei informatiei:

  • isi incalca propria lege care ii obliga sa aiba pe site date de identificare complete
  • nu inteleg zona drepturilor de autor, de am reusit sa gasim (din nou!) pagini copiate din Wikipedia (pe care culmea! ai voie sa le copiezi daca le citezi corect) si citate incorect
  • ignora obligatiile minimale impuse de legea protectiei datelor cu caracter personal, dar reusesc sa indexeze in motorul de cautare intern nume si adrese de mail ale unor copii de sub 14 ani.
  • ii discrimineaza inca o data pe cei cu probleme de vedere, ignorand orice norma de accesibilitate a site-ului

Aveti si documentele complete la final:

Raportul de mini-audit eRomania

Probleme tehnice accesibilitate portaleromania.ro

Comunicat de presa portaleromania -final.pdf

Comenteaza pe Drept & Internet - noutati si opinii.