​11 companii din domeniul IT s-au asociat si au creat clusterul Different Angle prin care firmele componente pun resurse la comun pentru a dezvolta diverse proiecte complexe, primul domeniu vizat fiind cel al oraselor inteligente (smart cities). Clusterul va genera si locuri de munca, pana la final de an scopul fiind ca 50 de absolventi de IT sa fie pregatiti pentru a face fata rigorilor pietei.

Marius Hanganu, Managing Partner Tremend Foto: Hotnews

Companiile care compun asocierea au in total 400 de angajati, dintre care jumatate sunt ingineri software. Punand o serie de resurse in comun, compaiile isi cresc sansele de a accesa proiecte mai mari, primul avut in vedere fiind legat de smart cities (orasele inteligente). Avantajul este ca o astfel de asociere poate accesa proiecte mult mai mari decat ar reusi sa ia o singura companie.

Asocierea unor companii pentru derularea unor prooecte comune de anvergura este promovate la nivelul Uniunii Europene unde exista 2.000 de astfel de clustere (dintre care 60 in Romania). Different Angle c-a constituit ca raspuns la aceasta tendinta, avand si avantajul ca o parte dintre companiile componente au avut si in trecut colaborari, unele chiar de 15 ani. Este primul cluster de IT din zona Capitalei, in Romania cel mai cunoscut fiind la Cluj.

Numele (insemnand un unghi diferit) a fost ales fiindca acest cluster este special fata de altele existente prin faptul ca o parte dintre companii colaboreaza de multi ani, insa acum extind asocierea si o oficializeaza.

Interesant e ca aceste companii sunt in unele cazuri rivale in piata, dar in cadrul asocierii managerii lor se intalnesc si colaboreaza pe o serie de domenii, spune Marius Hanganu de la compania Tremend si presedinte al cluster-ului. "Clusterul poate ajuta anumiti antreprenori cu idei interesante, tinand cont ca sunt companii cu experiente din variate domenii. Consiliul director se intalneste o data pe saptamana, in timp ce angajati de la toate companiile se intalnesc macar o data pe luna si la fiecare intalnire vin parteneri de afaceri care doresc sa investeasca.. Angajatii companiilor nu trebuie sa se dedice efectiv cluster-ului. Noi generam lucruri si am vrea ca, la sfarsit, sa generam idei si oportunitati atat pe partea de business, cat si pe partea academica", spune Marius Hanganu.

Different Angle va duce insa si la crearea de locuri de munca, fiindca va crea o "academie" de pregatire a unor specialisti software, mai ales ca multi dintre absolventi nu sunt adaptati efectiv la ce doreste piata muncii, iar aceasta academie ii poate pregati, scopul fiind ca pana la final de an sa fie trainuiti 50 de absolventi. Cei pregatiti in acest program vor ajunge sa se angajeze la companiile din cluster sau la firme partenere. "Noi finantam aceasta academie, insa ideea este sa ajunga sa se sustina singura, sa-si intoarca investitia. Cresterea in software este extrem de mare, contextul este propice, Ucraina era un competitor serios dar oamenii se feresc de ea. India e in scadere", spune presedintele Different Angle cluster.

Clusterul are ca obiect principal de activitate solutiile software prin companii precum eSolutions Group, Gemini Solutions, Greentree Applications, Power Net Consulting, Qualitance, Tremend, dar si servicii de consultanta, training si echipamente IT (Lasper Human Development, RezolvIT, Evolva Trend Consultant si Econo-Heat)

Primul subiect spre care clusterul se indreapta este cel al oraselor inteligente, in contextul in care tot mai multe orase din Europa de Nord si de Vest folosesc tehnologia pentru a imbunatati niivelul de trai, fie ca e vorba de trafic, de economisirea energiei electrice sau de reducerea poluarii. In contextul in care Bucurestiul are multe de imbunatatit, cunostiintele romanilor in domeniul IT&C ar putea genera energie in jurul acestui subiect, spune Marius Hanganu.

El spune ca numarul companiilor din asociere s-ar putea mari, daca exista interes.

Despre clusterul Different Angle, in detaliu

Clusterul Different Angle a fost initiat pentru a livra produsele si proiectele create de cele 11 companii membre: firme de consultanta si IT&C, care si-au pus laolalta abilitatile, cunoasterea si experienta.

Cluster-ul Different Angle reuneste peste 400 de angajati dintre care: 200 ingineri de software, 60 specialisti QA (Quality Assurance), peste 40 manageri de produs/proiect, 75 ingineri IT, 15 consultanti in fonduri europene, si 20 de traineri – competente tehnice (JAVA, baze de date, QA), management de proiect, programe de proiectare pentru arhitectura si ingineri, educatie informala (coaching profesional).

Trei companii au deschis birouri in Silicon Valley datorita unor relatii indelungate de lucru cu clienti din aceasta locatie. Proiectul ofera peste 15 tipuri de training pentru specialistii din domeniul IT&C – atat tehnice, cat si interpersonale;

Clusterul are ca scop susținerea, promovarea și încurajarea cercetării, educației, inovației și dezvoltării organice a IMM-urilor din domeniul IT&C în București și în România.

Ce ofera partenerilor

transfer de cunoștințe – prin crearea unei rețele dinamice de parteneri care interacționează activ;

mai multe oportunități de networking – prin facilitarea de întâlniri și de participare la evenimente din cadrul și din afara rețelei de parteneri;

inovare prin cooperare – prin crearea și dezvoltarea de produse sau proiecte cu partenerii din rețea;

o mai bună expunere a țării și a regiunii pe plan internațional;

acces privilegiat la specialiștii pregătiți de cluster.

Obiective principale:

promovarea transferului de cunoștințe între mediul academic și cel privat;

creșterea numărului de specialiști software într-o piață cu cerere foarte mare;

crearea unor oportunități de colaborare între Cluster și parteneri.

Obiective secundare:

Susținerea dezvoltării domeniului, inovării și poziționării regiunii București-Muntenia ca o destinație performantă pentru IT;

Formarea și dezvoltarea unei rețele funcționale între IMM-uri, mediul academic, instituții de cercetare, factori de decizie politici și cei din afaceri;

Familiarizarea pieței internaționale cu piața de IT din România ca sursă de încredere de produse și servicii sustenabile și de calitate;

Promovarea și implicit dezvoltarea companiilor membre;

Capitalizarea competențelor regionale de IT&C și reprezentarea lor la nivel național, european și global.